Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

31/10/07: Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΛΑΟΣ για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ με αφορμή δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη για το θέμα της ονομασίας.
Ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 την Τετάρτη, δήλωσε: «Ο Κώστας Μητσοτάκης έχω την αίσθηση ότι πάσχει από ένα πολιτικό αλτσχάϊμερ» και εκτίμησε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ «προκειμένου να καλύψει το πολιτικό μέλλον της κόρης του, κάνει αυτή την τούμπα».
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Τρίτη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για το Σκοπιανό, για να διαλυθούν -όπως είπε- μερικοί μύθοι και τόνισε πως δεν υπάρχει απόφαση για να μην προχωρήσει ο συμβιβασμός.
«Έμεινε να είναι στο τραπέζι η λύση του μικτού ονόματος, που είναι και σωστή και ιστορικά και ηθικά και πολιτικά, διότι η Μακεδονία είναι γεωγραφική έννοια» είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «το να μην υπάρχει η λέξη 'Μακεδονία' είναι τελείως εκτός πάσης πραγματικότητας».
Ακόμη, προέβλεψε ότι σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ αποδεχθεί σύνθετη ονομασία, αυτή θα υποστηριχθεί από το σύνολο των ελληνικών κομμάτων πλην του ΛΑΟΣ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ήδη πει «ναι» σε σύνθετη ονομασία, ενώ παράλληλα προέβλεψε πως δεν θα οδηγηθούμε στις κάλπες με αφορμή το Σκοπιανό.
Σε συνέντευξή του στον Alpha την Τετάρτη ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να «περάσει» την πρόταση της σύνθετης ονομασίας, «τουλάχιστον στο εσωτερικό της ΝΔ». «Δεν υπάρχει βουλευτής της ΝΔ που θα ψηφίσει σύνθετη ονομασία. Έχει τις ψήφους του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα περάσει. Εσωτερικά όμως η ΝΔ θα γίνει μαντάρα. Ο Κιλτίδης, π.χ., δεν θα μπορέσει να ψηφίσει σύνθετη ονομασία και να γυρίσει στο Κιλκίς, θα τον φάνε».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καρατζαφέρη, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η προσπάθεια του συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος έχει εμφανείς και αναγνωρίσιμους μικροκομματικούς στόχους και θα πέσει στο κενό. Οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις που εκτοξεύει, καθώς και η αμετροεπής αλαζονεία που εκπέμπει χαρακτηρίζουν τον ίδιο».

Απάντηση ΛΑΟΣ
Από το ΛΑΟΣ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Το θέμα που μπαίνει με τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου είναι ποια από τις δύο Νέες Δημοκρατίες εκπροσωπούσε. Εκείνη του κ. Καραμανλή ή εκείνη της οικογέννειας Μητσοτάκη.
» Απ' όσα άφησε να διαφανούν ο κ. επίτιμος σε χθεσινή του συνέντευξη, το δικό τους κομμάτι έχει πάρει το πάνω χέρι. Σημεία των καιρών. Από την αλλαζονεία του χθες ο κ. πρωθυπουργός περιέπεσε στην ομηρία του σήμερα. Με την σύνθετη ονομασία ομολογείται και η σύνθετη εξουσία σε κυβέρνηση και κόμμα».
* Ερωτηθείς ο κ. Ρουσόπουλος αν ο Βύρων Πολύδωρας «έχει και δίκια» -όπως ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης- είπε πως κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο πρώην υπουργός είναι μαχητής της παράταξης και ότι ως υπουργός είχε δίκια. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το οποίο να αντιβαίνει της πραγματικότητας σ’αυτό που λέει ο κ.Κ. Μητσοτάκης. Αυτό πιστεύει και η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: