Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

29/10/07: Ακατάλληλα τα κρατητήρια στη Β.Ελλάδα σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη

Τα αστυνομικά κρατητήρια είναι ακατάλληλα και οι συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από έρευνα την οποία διεξήγαγε σε κρατητήρια της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως αναφέρει ο Συνήγορος, τα κρατητήρια, που ερεύνησε, προορίζονται για την κράτηση ατόμων για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα καθώς αυτά δεν διαθέτουν επαρκή χώρο.
Η ανεξάρτητη αρχή υπέβαλε πόρισμα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας ότι τα «αστυνομικά κρατητήρια είναι ακατάλληλα για την κράτηση προσώπου πέραν των αναγκών μεταγωγής και ότι οι επικρατούσες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απόλαυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων».
Επιπλέον, στο πόρισμα σημειώνεται ότι είναι παράνομο, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η «επί μακρόν κράτηση».
Επιπρόσθετα, ο Συνήγορος πρότεινε να ληφθούν άμεσα μέτρα διόρθωσης της υπάρχουσας κατάστασης, με τη μεταφορά των κρατουμένων σε φυλακές και άμεση βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών διαβίωσης των κρατητηρίων.
Σε απάντηση του πορίσματος, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης τη μεταβολή της στάσης της Δικαστικής Φυλακής Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε για μία ακόμη φορά το Συνήγορο για το πρόγραμμα κατασκευής νέων φυλακών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: