Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

31/10/07: «Ναι» από την ΕΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»

O υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και η ειδική γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσαν την επίσημη έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) 2007-2013», με την απόφαση C(2007) 5338 της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ Ντανούτα Χούμπνερ.
Το ΕΠΑΕ είναι στην πρώτη ομάδα Προγραμμάτων που εγκρίνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Δ΄ΚΠΣ) 2007- 013. Κεντρικός αναπτυξιακός στόχος του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και του παραγωγικού συστήματος της χώρας, με έμφαση στη διάσταση της καινοτομίας. Ο κεντρικός αναπτυξιακός στόχος εξειδικεύεται σε τρεις στρατηγικούς στόχους:
1) Την επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης.
2) Την ανάπτυξη υγιούς, αειφόρου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση των φυσικών, θεσμικών και οργανωτικών προϋποθέσεων που την εξυπηρετούν.
3) Την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τόπου ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.
Οι δημόσιοι πόροι του ΕΠΑΕ ανέρχονται σε 1,721 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,291 δισ. είναι η κοινοτική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 430 εκατ. ευρώ η εθνική συμμετοχή.
Αν υπολογισθούν και οι εκτιμώμενοι ιδιωτικοί πόροι, οι οποίοι ανέρχονται σε 1,411 δισ., οι συνολικοί πόροι που κινητοποιεί το ΕΠΑΕ μέσω των παρεμβάσεών του ανέρχονται σε 3,132 δισ. ευρώ.
Στην υλοποίηση της στρατηγικής συμβάλλουν, επίσης, οι πολύ σημαντικές -τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και προϋπολογισμού- συγχρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις για την Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα των νέων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ).
Ειδικά για τις 5 Περιφέρειες μεταβατικής στήριξης (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο), προβλέπεται η υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων «Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρ'ω, στο πλαίσιο των οικείων ΠΕΠ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: