Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

26/10/07: Αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας με το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Σημαντικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας προβλέπονται στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο με το οποίο ουσιαστικά ανασχεδιάζεται η πορεία ανάπτυξης της χώρας.
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο είναι το πρώτο που αποκτά η χώρα και εισέρχεται αυτές τις ημέρες στην τελική ευθεία για τη θεσμοθέτησή του, καθώς προωθείται κατά προτεραιότητα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, με στόχο να υποβληθεί εντός του Νοεμβρίου στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την αναγκαία γνωμοδότησή του.
Στη συνέχεια, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα Το Βήμα, θα τεθεί προς έγκριση στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή και θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής προς κύρωση, κατά το άρθρο 79 παρ. 8 του Συντάγματος, δηλαδή με τις διαδικασίες που κατατίθεται και ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ήδη, εστάλη ειδοποίηση στους συναρμόδιους υπουργούς και στους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να επισπεύσουν την υποβολή των όποιων παρατηρήσεών τους.
Στο Σχέδιο προβλέπεται μείωση του αριθμού των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων, ισόρροπη ανάπτυξη αστικών κέντρων και περιφέρειας και κατάργηση της εκτός σχεδίου άναρχης δόμησης.
Τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις Αναμείωση του αριθμού των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων, η ισόρροπη ανάπτυξη αστικών κέντρων και περιφέρειας και η κατάργηση της εκτός σχεδίου άναρχης δόμησης νεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό, που έχει επίσης καταρτίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα προωθηθούν σε δεύτερη φάση.
Εθνικοί πόλοι- μητροπολιτικά κέντρα χαρακτηρίζονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με την εδραίωση του ρόλου τους ως επιχειρηματικών κέντρων σύνδεσης με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες. Προβλέπεται η συγκέντρωση σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (χρηματοπιστωτικό σύστημα, ασφάλειες, ναυτιλία) ως διεθνώς κόμβων μεταφοράς και διαμετακομιστικού εμπορίου, ως κέντρων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ως πολιτιστικών μητροπόλεων και ως τουριστικών πόλων.
Σε ό,τι αφορά το δασολόγιο, η Κτηματολόγιο ΑΕ άρχισε να καταρτίζει τους δασικούς χάρτες βασιζόμενη στα σημερινά δεδομένα αλλά και στις αεροφωτογραφίσεις του 1945 και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας δασολογίου που δεν έχει η χώρα και υπολογίζεται ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια περίπου.
Αυθαίρετα και εκτός σχεδίου δόμηση
Το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο προβλέπει τον σταδιακό περιορισμό και βαθμιαία την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες, τουριστικές περιοχές κ.τλ.). Επίσης, προβλέπει την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με αναμόρφωση, απλούστευση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αυστηρό έλεγχο και άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, άμεση πολεοδόμηση περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση (περιοχές περιαστικών, παραθεριστικών ή τουριστικών δραστηριοτήτων), κατάρτιση δασικών χαρτών και παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών εξελίξεων.
Για την προστασία του τοπίου και της υπαίθρου από την άναρχη οικιστική ανάπτυξη προωθείται η αρχή της «συμπαγούς πόλης», ενώ οι προτάσεις επεκτάσεων σχεδίων πόλης θα πρέπει να αιτιολογούνται με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες (δημογραφικές, οικιστικές και παραγωγικές).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: