Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

16/10/07: Εφαρμογή του νόμου των ΔΕΚΟ σε Ταμεία, ΟΤΑ, νοσοκομεία

Το Δημόσιο είναι ο «μεγάλος ασθενής» και «προτεραιότητά μας είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων στα νοσοκομεία, τα Ταμεία και τους ΟΤΑ» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ την Τρίτη.
Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, γεγονός που προκάλεσε την έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης από το υπουργείο Οικονομίας, με την οποία διαψεύδεται κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ήταν σαφής. Πρέπει να εφαρμοσθούν και στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ οι διατάξεις του Ν. 3429/2005 που αφορούν τη διαφάνεια και την ύπαρξη αξιόπιστων προϋπολογισμών και ισολογισμών. Δεν αφορά θέματα εργασιακών σχέσεων. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι αυθαίρετη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Κατά την ομιλία του, ο Γ.Αλογοσκούφης τόνισε πως η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αναμόρφωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η κυβέρνηση αποσκοπεί και στην περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με την αποτελεσματική ολοκλήρωση του Γ' ΚΠΣ και την αποτελεσματική αξιοποίηση του Δ' ΚΠΣ.
Η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι και για το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι 4%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η κυβερνητική πολιτική, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται οι ευκαιρίες για ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως του επιχειρηματικού και οικονομικού κέντρου της ΝΑ Ευρώπης.
Οι επιδόσεις και οι προοπτικές της πραγματικής οικονομίας είναι θετικές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, παρατηρώντας ότι η ανάπτυξη τα τελευταία 3,5 χρόνια διαμορφώνεται στο 4%, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισρέουν κεφάλαια, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται. «Αυτή η καλή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ.Αλογοσκούφης.
Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στη φορολογική μεταρρύθμιση, τη μείωση των συντελεστών φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και στη μείωση του ελλείμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Δασκαλόπουλος: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως «ο ΣΕΒ έχει στηρίξει και θα συνεχίζει να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς τις βλέπει ως ένα μονόδρομο που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας», ενώ ζήτησε αυτές να προχωρήσουν γρήγορα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «χρειαζόμαστε την αυτοδέσμευση όλων μας -πολιτικών ταγών και κοινωνικών εταίρων- σε ένα κοινό ορίζοντα αλλαγής. Χρειαζόμαστε το ζωτικό βάθος μιας ουσιαστικής κοινωνικής συναίνεσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Επιταγή και ανάγκη των καιρών είναι η δυναμική κοινωνική σύγκλιση προς τους μεγάλους στόχους εκσυγχρονισμού της χώρας.
»Η κοινωνία μας πρέπει να πεισθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, γιατί είναι προς συμφέρον της. Αυτή είναι η μεγάλη προϋπόθεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τους κοινωνικούς εταίρους» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: