Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

25/10/07: Τέλος στα «δώρα» προς τους γιατρούς από τις φαρμακευτικές εταιρείες

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έρχεται να ανατρέψει τις υφιστάμενες πρακτικές ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες επιδιώκουν την προώθηση συγκεκριμένων σκευασμάτων με την ευρέως γνωστή μέθοδο των «δώρων» προς τους γιατρούς.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών μίλησαν ανοιχτά για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση παρουσιάζοντας τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, ο οποίος στοχεύει να δώσει τέλος στις επιχορηγήσεις των γιατρών από φαρμακευτικές εταιρείες. Οι εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν με τον κώδικα απειλούνται με χρηματικά πρόστιμα ως και 15.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Δ.Φιλιώτης, τόνισε πως οι τακτικές αυτές είναι ζημιογόνες και πως ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων οραματίζεται τη συνταγογράφηση των φαρμάκων κατά το δέον, καθώς δεν αποτελούν εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές ρυθμίσεις του κώδικα, προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο υλοποίησης δωρεών και χορηγιών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και τη συνεργασία των εταιρειών με τους επαγγελματίες υγείας. Τα δε διαφημιστικά δώρα «μπορούν να διανεμηθούν σε πρόσωπα που χορηγούν συνταγές ή προμηθεύουν φαρμακευτικά προϊόντα υπό τον όρο ότι είναι αμελητέας αξίας και σχετίζονται άμεσα με το επάγγελμα του γιατρού ή φαρμακοποιού» . Τέτοια δώρα θεωρούνται αυτά των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ ανά τεμάχιο. Το ποσό αυτό- σημειώνεται στην εφημερίδα- θα αναπροσαρμόζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Επίσης επιτρέπεται η προσφορά σε γιατρούς επιστημονικών συγγραμμάτων και συνδρομών σε επιστημονικά περιοδικά, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ ετησίως (ανά γιατρό) και δεν σχετίζονται με την εκμαίευση συνταγών ή την προμήθεια φαρμάκων. Οι δε γιατροί δεν μπορούν να ζητούν ή να δέχονται δώρα για προσωπικό όφελος (π.χ. εισιτήρια για εκδηλώσεις διασκέδασης κ.λπ.).
Για την επίβλεψη της εφαρμογής του κώδικα θεσπίζονται πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή, καθώς και πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ. Οι εταιρείες που θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο θα αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο να διαγραφούν από τον σύνδεσμο.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Αναβάθμιση του ΕΟΦ
Κώδικα Δεοντολογίας για τα φάρμακα παρουσίασε ο Δ.Αβραμόπουλος

Την αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος στην παρουσίαση του αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στον οποίο αναφέρεται ότι οι γιατροί του ΕΣΥ και οι Πανεπιστημιακοί δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που έχουν ως μόνο στόχο την προώθηση των φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ενημέρωση για τα φάρμακα πρέπει να είναι αντικειμενική, ακριβής και να ενθαρρύνει την ορθολογιστική χρήση τους.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι ο τομέας του φαρμάκου αποτελεί ευθύνη της πολιτείας, της ιατρικής κοινότητας, της βιομηχανίας φαρμάκων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κώδικας δεοντολογίας του ΣΦΕΕ απευθύνεται σε φαρμακοβιομηχανίες και γιατρούς και έχει σαν στόχο τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Διονύσης Φιλιώτης τόνισε ότι η διασφάλιση της τήρησης του κώδικα για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν συμβάλει μόνο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας αλλά συνολικά και στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Στον κώδικα ο οποίος αναμορφώθηκε τον περασμένο Μάιο αλλά εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια επιβάλλονται πρόστιμα της τάξεως των 15 χιλιάδων ευρώ σε όσα μέλη - φαρμακοβιομηχανίες ή φαρμακευτικές εταιρίες δεν συμμορφώνονται ρητά με τις ρυθμίσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ