Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

24/10/07: Ενστάσεις Σημίτη για την εκλογή προέδρου από φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ

Ενστάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην εκλογή προέδρου στο ΠAΣOΚ διατύπωσε από το Λονδίνο, το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Μιλώντας μετά το τέλος της διάλεξής του στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) αι απαντώντας σε ερωτήσεις παρευρισκομένων, εξέθεσε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι θα ψηφίσουν και φίλοι του κόμματος.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Σημίτης είπε ότι στη Γαλλία ψήφισαν μόνο τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και αφού ανέφερε ότι στην Ελλάδα θα ψηφίσουν και τα μέλη και οι φίλοι, χαρακτήρισε τη διαδικασία μη αποδεκτή, χρησιμοποιώντας την αγγλική λέξη «unacceptable».
Ο κ. Σημίτης υποστήριξε τη συγκεκριμένη άποψή του, διευκρινίζοντας ότι δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι και γιατί θέλουν να ψηφίσουν.
Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσουν τον καλύτερο υποψήφιο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει μια «γραμμή» που να ξεχωρίζει τα μέλη από τους φίλους του κόμματος.
«Στην Ευρώπη, με μια εξαίρεση, ο αρχηγός και ο πρόεδρος ενός κόμματος εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός του εκλέγεται τώρα με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσεις τα μέλη από τους φίλους, και καθώς ο καθένας μπορεί να ψηφίσει, δεν είναι βέβαιο εάν ορισμένοι από αυτούς που ψηφίζουν ενδιαφέρονται να εκλεγεί ο καλύτερος ή ο χειρότερος υποψήφιος», είπε ο κ. Σημίτης.
Επίσης είπε ότι δεν φοβάται διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι θα βρει τον δρόμο του, ενώ για τον δικό του ρόλο υπογράμμισε πως γράφει βιβλία και δίνει διαλέξεις.
«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πράγματι σε κρίση, αλλά μέσα από τις κρίσεις εντοπίζονται και οι λύσεις. Και το ΠΑΣΟΚ μέσα από την σημερινή κρίση του μπορεί να βρει τις λύσεις στα προβλήματά του.
»Όσον αφορά το πρόσωπό μου, ίδρυσα το ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνω για πάντα μέλος του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτή τη φάση γράφω βιβλία και δίνω διαλέξεις. Είναι αρκετά», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Σημίτης πιστεύει, όπως είπε, ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές για ένα νέο κόμμα μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Οι προσπάθειες στο παρελθόν για ένα νέο κόμμα, από τον Κ.Στεφανόπουλο, τον Αντ.Σαμαρά, τον Γ.Αρσένη, τον Δ.Τσοβόλα, απέτυχαν. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα πολλά κόμματα δημιουργούν πολιτική αστάθεια, και μόνο η μεγάλη πλειοψηφία των δύο μεγάλων κομμάτων εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα. Και η σταθερή διακυβέρνηση, μετά τη μεταπολίτευση έχει οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά», σημείωσε ο κ. Σημίτης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Σημίτη, λέγοντας από την Κρήτη όπου βρίσκεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το καταστατικό του κόμματος. Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου δεν έγινε κανένα σχόλιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: