Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

19/10/07: Να σταματήσουν άμεσα τις εμφυτεύσεις των Sprint Fidelis καλεί ο ΕΟΦ

Προβληματικά απινιδωτικά συστήματα που εμφυτεύονται σε καρδιοπαθείς χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 200 Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Τέσσερα μοντέλα ηλεκτροδίων που χρησιμοποιούνται στα συγκεκριμένα συστήματα χαρακτηρίστηκαν «προβληματικά», καθώς υπάρχει η πιθανότητα να σπάσουν και γι' αυτό και αποσύρονται παγκοσμίως σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Μedtronic Ιnc. την Πέμπτη.
Ο ΕΌΦ κάλεσε τους γιατρούς «να σταματήσουν άμεσα τις εμφυτεύσεις των Sprint Fidelis και να έλθουν σε επαφή με τους ασθενείς στους οποίους έχουν ήδη εμφυτευτεί τα εν λόγω ηλεκτρόδια, θέτοντάς τους σε τακτική παρακολούθηση» και τις κλινικές που δεν έχουν στην κατοχή τους τέτοιου τύπου προϊόντα να τα επιστρέψουν πίσω στην εταιρεία.
Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, η πιθανότητα θραύσης των ηλεκτροδίων θεωρείται μικρή και οι ειδικοί ζητούν να μην προκληθεί πανικός, αλλά συνιστούν άμεση επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μedtronic Ιnc., τα προβληματικά ηλεκτρόδια φέρουν τον κωδικό Sprint Fidelis και συγκεκριμένα πρόκειται για τα μοντέλα 6930, 6931, 6948 και 6949.
Το πρόβλημα αφορά μόνο στα παραπάνω μοντέλα των ηλεκτροδίων Sprint Fidelis απινιδωτικών συστημάτων και όχι στους ασθενείς που φέρουν βηματοδότες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: