Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

17/10/07: Κίνδυνος για τους κατοίκους στο Μαρκόπουλο από τη λειτουργία των λατομείων

Τη διακοπή λειτουργίας των Λατομείων Μαρκοπούλου, στη θέση Χώνι-Ντάγκλα της περιοχής Μερέντα, ζητά, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μερέντας Μαρκόπουλου Αττικής. Η συνεχιζόμενη λειτουργία των λατομείων έχει εξελιχθεί, όπως αναφέρεται, σε τεράστιο οικολογικό και κοινωνικό πρόβλημα για τους κατοίκους.
«Δεν είναι μόνο το σύννεφο σκόνης, ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις νταλίκες, οι σπασμένοι αγωγοί, οι θρυμματισμένοι δρόμοι, η λάσπη, η χωματερή σκουπιδιών. Τo μεγάλο ζήτημα είναι η προστασία της υγείας μας. Έχουμε στα χέρια μας έρευνες, που δείχνουν ότι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουμε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Η όρασή μας πάσχει, εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων που μπαίνουν στα μάτια μας. Οι καλλιέργειες είναι ασθενικές. Υπάρχει φόβος ακόμα και για το νερό, αφού έχουν σκάψει σε τέτοιο βάθος το βουνό, που έχουν βρει νερό. Αυτές οι τρύπες λειτουργούν ως χωματερές. Έχουμε καταγγελίες ότι πετούν μέσα σκουπίδια, ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα» λέει στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος του Συτλλόγου, Λεωνίδας Καμίτσης.
Ο Σύλλογος ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή, με την οποία ανακαλείται η διακοπή λειτουργίας που είχε διαταχθεί από τον ίδιο το νομάρχη στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, με αφορμή την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λατομείο και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό κατοίκων της περιοχής.
«Τα λατομεία δημιουργούν όχληση. Η παράταση λειτουργίας τους είναι λίγων μηνών. Έχουμε σφραγίσει ήδη πολλές από τις εγκαταστάσεις τους. Δεν τα θέλουμε στην περιοχή. Έχουμε υποβάλει ως νομαρχία ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων προς το υπουργείο Ανάπτυξης για την απομάκρυνση των λατομείων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος» είπε από την πλευρά του ο, κ. Κουρής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: