Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

19/10/07: Η ΙΑΑF κάνει λόγο για αποκλεισμό και όχι συμβιβασμό των Κεντέρη-Θάνου

Κεντέρης και Θάνου είχαν τιμωρηθεί με δυο χρόνια αποκλεισμό. Ολα τα άλλα ήταν νομικά τρικ. Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος της IAAF, Νικ Ντέιβις στην «Ελευθεροτυπία», που φιλοξενεί τον αντίλογο από το νομικό σύμβουλο της ελληνίδας πρωταθλήτριας: «Δεν υπάρχει τιμωρία».
«Πρόκειται για κανονική ποινή αποκλεισμού για δύο χρόνια. Ολα τα υπόλοιπα είναι νομικά τρικ για να χρυσωθεί το χάπι. Οι δύο αθλητές αποδέχτηκαν ότι είχαν παραβιάσει τον κανονισμό, οπότε αποδέχτηκαν παράβαση σε θέμα ντόπινγκ, μια μέρα προτού η IAAF θα παρέπεμπε αυτή την υπόθεση στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο. Επίσης τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό για δύο έτη, όπως καταγράφεται και στο σχετικό ντοκουμέντο στην ιστοσελίδα της IAAF. Σε αυτή την περίοδο δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή σε αγώνες. Οι αθλητές τέθηκαν σε προσωρινή διαθεσιμότητα από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου του 2004. Με την προϋπόθεση πως θα συμμορφώνονταν με τον κανονισμό που αφορά πρόσθετους ελέγχους, ορίστηκε ότι θα ήσαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες στις 22 Δεκεμβρίου του 2006» τόνισε ο Νικ Ντέιβις στην ελληνική εφημερίδα. Ο νομικός σύμβουλος της Κατερίνας Θάνου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, απάντησε, επίσης στην «Ελευθεροτυπία»: «Δεν υπάρχει τιμωρία. Οι αθλητές βρίσκονταν σε προσωρινή διαθεσιμότητα όσο εκκρεμούσε το αποτέλεσμα της έφεσης της IAAF. Οπως γνωρίζετε, η έφεση αποσύρθηκε πριν εκδικαστεί, οπότε δεν υπάρχει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Επειδή η περίοδος διαθεσιμότητας ήταν ανάλογης διάρκειας με τη δικαστική διαμάχη, συμφωνήσαμε να μείνει αυτή ως διαθεσιμότητα και όχι ως ποινή αποκλεισμού. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν λάθος πληροφόρηση, ενώ μερικά καθοδηγούνται από την IAAF». Πάντως η IAAF επιμένει μέσω του έλληνα διυθυντή επικοινωνίας της, Γιάννη Νικολάου: «Στην ομοσπονδία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι δύο αθλητές εξέτισαν ποινή διετούς αποκλεισμού».
Ο κ. Νικολάου αποκάλυψε πως πιθανότατα η διεθνής ομοσπονδία θα υποχρεωθεί να εισηγηθεί να δοθεί το χρυσό μετάλλιο που αφαιρέθηκε από τη Μάριον Τζόουνς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην Κατερίνα Θάνου.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αν δεν βρεθεί κάποιο νομικό παράθυρο, το μετάλλιο παίρνει η πρώτη επιλαχούσα».
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: