Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

4/10/07: Το πόρισμα της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τα αίτια της εκλογικής ήττας

Ένα πολυσέλιδο κείμενο, στο μεγαλύτερο μέρος του τεχνικό, το οποίο διατηρεί τις εσωκομματικές ισορροπίες, είναι το πόρισμα που παρουσίασε η πενταμελής επιτροπή που όρισε το προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση των αιτίων της εκλογικής ήττας.
Στην πενταμελή επιτροπή συμμετέχουν οι κυρίες Φώφη Γεννηματά και Μαριλένα Κοππά και οι κ.κ. Π.Κουκουλόπουλος, Χρ.Πολυζωγόπουλος, Γ.Παναγιωτακόπουλος. Υπάρχουν δηλαδή υποστηρικτές και των δύο πλευρών, του κ. Γ.Παπανδρέου και του κ. Ευ.Βενιζέλου.
Η συζήτηση για την εισήγηση της επιτροπής που κατέγραψε το μήνυμα της κάλπης αναμένεται να είναι το μεγάλο «αγκάθι» του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης.
Οκτώ λόγοι για την ήττα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα, οι οκτώ βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΠAΣOΚ έχασε τις εκλογές, όπως περιγράφονται στο πόρισμα, είναι οι εξής:
1. Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ στην κοινή γνώμη παρέμεινε σε όλη την τετραετία στατική. Το ΠAΣOΚ εμφανιζόταν το ίδιο «κουρασμένο» σε σύγχυση» και «μέτριο» όπως και το 2004.
2. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το επιχείρημα του συμψηφισμού ευθυνών. Κατά συνέπεια οι ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα των οικονομικών είτε εκτιμήθηκαν ως μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης είτε συμψηφίστηκαν με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.
3. Οι πυρκαγιές, αν και αύξησαν γενικά τη δυσπιστία του εκλογικού σώματος απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, τελικά ευνόησαν την κυβέρνηση επειδή της έδωσαν την πρωτοβουλία κινήσεων και μετατόπισαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στους χειρισμούς της.
4. Ασαφές πολιτικό στίγμα. Η κοινή γνώμη ως τις εκλογές δεν είχε αποκτήσει μια σαφή εικόνα για το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα δεν κατάφερε να αναδείξει από το πρόγραμμά του στοιχεία που θα προσδιόριζαν την πολιτική ατζέντα.
5. Λογική της «δεξιάς παρένθεσης». Η ιδεολογική απήχηση της ΝΔ δεν εκτιμήθηκε σοβαρά επειδή υπήρξε εφησυχασμός ότι η άνοδός της στην εξουσία οφειλόταν στην κούραση από τη μακρόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
6. Κριτική στο παρελθόν. Δεν αποσαφηνίστηκε επαρκώς «τι κρατάμε και τι πετάμε» στην πορεία προς το μέλλον με αποτέλεσμα να μην πείθει η όποια επιχείρηση για αλλαγή και ανανέωση.
7. Αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει κοινωνικά στρώματα που στο παρελθόν το στήριξαν, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στη Β' Αθηνών. Τα αποτελέσματα αυτά σχετίζονται με αυτά των δημοτικών εκλογών τα οποία όμως δεν προσελήφθησαν εγκαίρως ως προάγγελος αρνητικών μηνυμάτων.
8. Ανεπαρκής οργάνωση του κόμματος, η οποία αποδείχτηκε ένα ακόμη ευαίσθητο σημείο του ΠΑΣΟΚ. Η αποτυχία στη μετακίνηση των ετεροδημοτών αποτελεί περίτρανη απόδειξη. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τα οποία συχνά έδιναν την εντύπωση ότι εξαντλούνται στη διατήρηση συγκεκριμένων κομματικών συσχετισμών.
Το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 38,5% που απέσπασε το ΠΑΣΟΚ θεωρείται μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα των σύγχρονων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και εξαιρετικά δυναμικό στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: