Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

4/10/07: Φοροελαφρύνσεις με αποδείξεις χωρίς σφραγίδα με ισχύ από 1ης Αυγούστου

Χωρίς σφραγίδα θα δέχεται η Εφορία τις αποδείξεις λιανικής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι διατάξεις που αφορούν στην έκπτωση των δαπανών με αποδείξεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2007 και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπεριλάβουν στις φορολογικές τους δηλώσεις και όσες δεν έχουν σφραγίδα, καθώς η διάταξη που είχε αρχικώς περιληφθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο έχει απαλειφθεί πλέον. Η έκπτωση μπορεί να φθάσει μέχρι τα 3.200 ευρώ στην περίπτωση που κάποιος δηλώνει ετήσια εισοδήματα πάνω από 83.000 ευρώ και έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν είναι μισθωτός, συνταξιούχος, εισοδηματίας, αγρότης, βιοτέχνης κ.λπ.
Αυτό συμβαίνει διότι η Εφορία αναγνωρίζει ως ποσοστό έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα το 40% των δαπανών με αποδείξεις, με ανώτατο ποσό τα 8.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό αυτών των δαπανών που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβεί τα 8.000 ευρώ και για τους δύο συζύγους.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι τροπολογίες οι οποίες θα περιληφθούν στο ίδιο νομοσχέδιο με τις οποίες θα καταργούνται οι πάσης φύσεως φόροι στην πρώτη κατοικία και θα αλλάξει δραστικά το σύστημα φορολογίας των γονικών παροχών και των κληρονομιών.
Έτσι, καταργούνται όλοι οι φόροι που βαρύνουν την πρώτη κατοικία κατά τη μεταβίβασή της με αγορά, γονική παροχή και κληρονομιά, όπως επίσης οι κλίμακες δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών οι οποίες θα αντικατασταθούν από συντελεστή 1%, ο οποίος θα επιβάλλεται μία φορά σε κάθε γονική παροχή ή κληρονομιά.
Η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει από την κατάθεση των τροπολογιών στη Βουλή.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη πτώση στις εισπράξεις του Δημοσίου από τον ΦΠΑ, παρά την επαναφορά του μέτρου της συλλογής αποδείξεων.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ έπεσε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 10% που ήταν τον Αύγουστο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: