Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

3/12/07: Γεγονός οι πρώτες προσλήψεις στο στενό δημόσιο τομέα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ

Ο πρώτος διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις στο στενό δημόσιο τομέα χωρίς έλεγχο από το ΑΣΕΠ είναι γεγονός και επιβεβαιώνεται από την ανεξάρτητη Αρχή.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, πρόκειται για την προκήρυξη του περασμένου Ιανουαρίου για την επιλογή 148 υπαλλήλων σε οργανικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού (στη ΓΓ Ολυμπιακής Αξιοποίησης).
Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.
Η εκτός ΑΣΕΠ επιλογή μόνιμου προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού βασίζεται σε ρύθμιση που πέρασε στον νόμο του 2005 για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και αποκλείει το ΑΣΕΠ από τον έλεγχο των προσλήψεων στην εν λόγω Γενική Γραμματεία.
Το παράθυρο που άνοιξε για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και στον στενό δημόσιο τομέα «φωτογράφισε» και ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής Γεώργιος Βέης στην ετήσια έκθεσή του, με την οποία σήμανε συναγερμό για το μέλλον του ΑΣΕΠ
Τον παραγκωνισμό του ΑΣΕΠ από τον διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει ουσιαστικά ο κ. Βέης και με έγγραφη απάντηση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Ντ.Ρόβλια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης περιορίστηκε να αναφέρει όσα προβλέπονται στην επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή ότι «το πρακτικό των επιτροπών αξιολόγησης αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ».
Αυτό -όπως σημειώνει η εφημερίδα- γίνεται μόνο για τυπικούς λόγους στο τέλος της διαδικασίας χωρίς το ΑΣΕΠ να μπορεί να παρέμβει στον διαγωνισμό, όπως ήδη συμβαίνει για τις προσλήψεις σχεδόν σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Από την πλευρά τους, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «το πιο ύπουλο χτύπημα» στο ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, η υπόθεση συνδυάζεται από πολλούς στην αντιπολίτευση με τη «επίθεση» που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στις ανεξάρτητες Αρχές, αρχής γενομένης από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ο κ. Ρόβλιας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις 148 προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού.
Απάντηση Ρουσόπουλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε πως πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που έχει συζητηθεί στη Βουλή και έχει γίνει νόμος του κράτους.
Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν ο Μ.Λιάπης θα αποσύρει τον εν λόγω διαγωνισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τη νομιμότητά του, με δεδομένες τις αντιρρήσεις της ανεξάρτητης αρχής, είπε πως αν υπάρχει νόμος πάνω στον οποίο βασίστηκε ο διαγωνισμός -και συνήθως έτσι γίνονται οι διαγωνισμοί- δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δείχνει να μη σέβεται το ρόλο του ΑΣΕΠ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη τον ΑΣΕΠ και πως αυτό έχει φανεί από τις κατά καιρούς εκθέσεις του ΑΣΕΠ και τις δηλώσεις του κ. Βέη.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Παγώνει ο διαγωνισμός για τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=854523&lngDtrID=244z