Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

4/12/07: Προσοχή στο ορμητικό πληθωριστικό κύμα από το εξωτερικό συνιστά ο Γ.Αλογοσκούφης

Ικανοποιητική χαρακτήρισε, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin), επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξή της δεν επηρεάζεται άμεσα από την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς στις τιμές του πετρελαίου και στις χρηματαγορές. Ωστόσο, ο Γ.Αλογοσκούφης, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις».
Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός, «έχουμε τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των βιομηχανιών αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του πληθωριστικού κύματος που έρχεται από το εξωτερικό».
«Γιατί οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έρχονται από το εσωτερικό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά έρχονται από το εξωτερικό. Έρχονται από τις τιμές του πετρελαίου και από τις τιμές των τροφίμων. Έχουμε ένα θετικό σε όλα αυτά, που είναι το ισχυρό ευρώ, το οποίο οπωσδήποτε μετριάζει τις πληθωριστικές πιέσεις που δεχόμαστε», πρόσθεσε. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή και αυτό θα οφείλεται κυρίως στα κοινοτικά κονδύλια από το Γ' και το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στις επενδύσεις ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2008, οι οποίες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τις μισθολογικές αυξήσεις, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το 2008 θα υπάρξει διαπραγμάτευση για νέα σύμβαση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και επισήμανε πως «θα ήταν ευχής έργο, δεδομένου ότι οποιοδήποτε στοιχείο μειώνει την αβεβαιότητα είναι θετικό για την οικονομία, να είχαμε διετείς ή ακόμη και τριετείς συμβάσεις».
Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κινείται ήδη σε επίπεδο τριετούς προγραμματισμού» και συνεπώς «θα ήταν χρήσιμο για την οικονομία να είχαμε έναν προγραμματισμό σε επίπεδο τριετίας σε όλους τους τομείς, ώστε να υπάρχει μια βεβαιότητα για τις εξελίξεις μέσα στην επόμενη τριετία».Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Γ.Αλογοσκούφης σημείωσε πως εκτιμάται θετική, σύμφωνα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη στις χώρες του ευρώ θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα αναμένεται αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας και μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, είναι ότι η εισαγωγή του ευρώ ήταν μια μεγάλη επιτυχία και, μαζί με τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχει συμβάλει στην ανάκαμψη που παρουσιάζει η Ευρώπη. Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της Ολυμπιακής, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε «δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα είπε ο κ. Κ.Χατζηδάκης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: