Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

31/12/07: Εναέριο εορταστικό «καψώνι» για τα ελληνικά μεταγωγικά C-130 από την ΠΓΔΜ

Σε εορταστικό «καψώνι» προκειμένου να κατοχυρώσουν την ονομασία «Μακεδονία» εξανάγκασαν την Ελλάδα τα Σκόπια. Δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα ελληνικά C-130 -με τα οποία ταξίδευαν και μέλη της κυβέρνησης- έφτασαν στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία μέσω Βουλγαρίας και Αλβανίας.
Όπως σημειώνουν στο σχετικό ρεπορτάζ Τα Νέα της Δευτέρας, τα Σκόπια έδιναν στο ΥΠΕΞ την απαραίτητη διπλωματική άδεια για υπέρπτηση μόνο αν αυτή έγραφε «ΜΚ»- δηλαδή «Μακεδονία»- και όχι FΥRΟΜ.
Τη θέση της αυτή η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε καταστήσει σαφή μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αντίστοιχη πτήση VΙΡ αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας (το κυβερνητικό Εμπραέρ που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα στη Σερβία για επίσημη επίσκεψη).
Η απαίτηση της κυβέρνησης των Σκοπίων δεν έγινε δεκτή και το δρομολόγιο άλλαξε. Αντίστοιχες παρακάμψεις έγιναν και στις πτήσεις του υφυπουργού Αμυνας Κ.Τασούλα και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Δ. Βούλγαρη προς Κοσσυφοπέδιο και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς Βοσνία, όπου μετέβησαν για να ευχηθούν στις εκεί ευρισκόμενες ελληνικές ειρηνευτικές αποστολές.
Παράλληλα η ΠΓΔΜ, με επιστολή προς το ΝΑΤΟ, που όπως ανέφερε η «Ελευθεροτυπία» εστάλη στις 29 Νοεμβρίου, ενημέρωσε τη Συμμαχία ότι στο εξής τα αεροσκάφη της που θέλουν να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου της θα καταθέτουν σχέδια πτήσης που θα απευθύνονται στις αρχές της «ΜΚ», δηλαδή της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: