Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

15/12/07: Παραιτήθηκε για «λόγους ευθιξίας» ο υπουργός Απασχόλησης Β.Μαγγίνας


Παραιτήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου «για λόγους ευθιξίας» ο υπουργός Απασχόλησης Β.Μαγγίνας μετά και τις νέες εις βάρος του καταγγελίες που είχαν να κάνουν με πολεοδομικές παραβάσεις στην οικία του στο Κορωπί.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προώθηση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.
Στη χειρόγραφη επιστολή παραίτησής του, δηλώνει ότι υποβάλλει παραίτηση για λόγους ευθιξίας και ότι ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τη Δευτέρα θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Απασχόλησης η τέως υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
«Σταθερή και αμετάβλητη θέση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς εκπτώσεις, με σταθερό γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο κ. Μαγγίνας πήγε στο υπουργείο στις 8:30 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εκνευρισμένος καθώς δεν είχε φθάσει ακόμα το πακέτο με τις εφημερίδες, ώστε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.
Ο κ. Μαγγίνας αποχώρησε από το υπουργείο στις 14:30. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργό, Γιάννη Αγγέλου, στον οποίο υπέβαλε την παραίτησή του.
Η παραίτηση του Βασίλη Μαγγίνα ήλθε λίγες ώρες μετά τις νέες εις βάρος του καταγγελίες για την οικία του στο Κορωπί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», ο Β.Μαγγίνας κατέχει πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο, βάσει της οποίας έχει χτίσει την κατοικία του στο Κορωπί.
Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι η χωροταξική ζώνη στην οποία είναι χτισμένο το σπίτι (Β΄ζώνη Προστασίας Υμηττού) δεν είναι οικιστική. Στη συγκεκριμένη περιοχή τα μόνα κτίρια που μπορούν να ανεγερθούν είναι αναψυκτήρια, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικά κέντρα και γηροκομεία.
Για το θέμα ρωτήθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Κ.Καραμανλής απέφυγε να στηρίξει τον κ. Μαγγίνα, δηλώνοντας πως ο υπουργός Απασχόλησης «έχει δώσει κάποιες διευκρινίσεις».
Σε άλλη ερώτηση περί «δύο μέτρων και δύο σταθμών» σχετικά με την αντιμετώπιση υπουργών και με υπενθύμιση για την αποπομπή Τσιτουρίδη το 2004 εξαιτίας της υπόθεσης μεταγγραφής του γιου του, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας: «Δεν θα επανέλθω στο θέμα. Έχω εκφράσει τις απόψεις μου».
Νωρίτερα, ο Κ.Καραμανλής είχε επαναλάβει την θέση του περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά.
Δείτε το Βίντεο
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχε έλθει στην επιφάνεια ένα ακόμα ζήτημα που είχε να κάνει με τον κ. Μαγγίνα, αυτό των αλλοδαπών που απασχολούνται στην κατοικία του στο Κορωπί.
Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα, επρόκειτο για ένα ανδρόγυνο Ινδών που εργάζονταν ως επιστάτες στην εξοχική κατοικία και ενός ομοεθνή τους κηπουρού. Και οι τρεις εργάζονταν ανασφάλιστοι.
Απαντώντας σε εκείνο το δημοσίευμα, ο κ. Μαγγίνας είχε διευκρινίσει ότι οι αλλοδαποί ήταν φιλοξενούμενοι.
Δείτε το Βίντεο
Newsroom ΔΟΛ


Το χρονικό της αποπομπής του Β.Μαγγίνα από το υπουργείο Απασχόλησης



Για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής αποφάσισε το Σάββατο να αποπέμψει υπουργό Απασχόλησης, κηρύσσοντας το υπουργείο αυτό σε «καταραμένο υπουργείο» που δεν μπορεί να στεριώσει πολιτικό στέλεχος.
Η δυσφορία του πρωθυπουργού για τις πράξεις του κ. Β.Μαγγίνα φάνηκε από το βράδυ της Παρασκευής, όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να τον καλύψει πολιτικά από τις Βρυξέλλες.
Αν η υπόθεση με τη «φιλοξενία» των Ινδών και ο διορισμός της θυγατέρας του στον ΟΤΕ κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κ. Καραμανλή προς τον υπουργό του, η υπόθεση που αποκάλυψε δημοσίευμα ότι έχτισε το σπίτι του στο Κορωπί με άδεια αναψυκτηρίου κυριολεκτικά την κατακερμάτισε...
Δείτε το Βίντεο
Το χρονικό της αποπομπής
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, από το πρωί της Παρασκευής κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν να διαρρεύσει στο παρασκήνιο ότι ο κ. Καραμανλής θα κάλυπτε απόλυτα τον υπουργό Απασχόλησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρούσε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Το κλίμα άλλαξε ριζικά όμως όταν ο κ. Θ.Ρουσόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν νέες αποκαλύψεις σε βάρος του υπουργού που δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο κ. Μαγγίνας κατασκεύασε στο Κορωπί μία εξοχική κατοικία 146 τ.μ. με πισίνα και κήπο, με μία άδεια της Πολεοδομίας που προέβλεπε την κατασκευή αναψυκτηρίου.
Δείτε το Βίντεο
Μόλις το πληροφορήθηκε ο κ. Καραμανλής εξοργίστηκε τόσο που δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του ούτε στη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία όχι μόνο δεν κάλυψε τον υπουργό του, αλλά τον άφησε απόλυτα εκτεθειμένο. «Νομίζω ότι ο υπουργός έχει δώσει κάποιες διευκρινήσεις» απάντησε ενοχλημένος ο κ. Καραμανλής και με τη βοήθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου απέφυγε όλες τις ερωτήσεις που ακολούθησαν.
Δείτε το Βίντεο
Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των συνεργατών του και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, κατά την οποία ο κ. Καραμανλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αποκεφαλίσει για τρίτη φορά αρμόδιο υπουργό για την επίλυση του Ασφαλιστικού.
Στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ των κ.κ. Θ.Ρουσόπουλο και Ι.Αγγέλου διαπιστώθηκε ότι οι πολεοδομικές παραβάσεις που αποκαλύπτονται είναι σημαντικές και προκαλούν ζήτημα ηθικής τάξεως, από αυτά που ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι δεν αφήνει ατιμώρητα.
«Για παρόμοιες περιπτώσεις έχεις ζητήσει και εσύ στο παρελθόν τις παραιτήσεις υπουργών» του υπενθύμισαν επιτελείς του στις Βρυξέλλες. «Αν φύγει ο Μαγγίνας το νομοσχέδιο θα πάει τουλάχιστον πέντε μήνες πίσω και πρέπει να τελειώσουμε τον Ιανουάριο» είπε ο κ. Καραμανλής».
Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση του κ. Μαγγίνα, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να ήταν βουλευτής χωρίς κυβερνητική εμπειρία. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πρόσωπα και με υπουργική εμπειρία είναι οι κ.κ. Π.Παναγιωτόπουλος, Σ.Τσιτουρίδης, Μ.Κεφαλογιάννης και η κυρία Φ.Πετραλιά. Επελέγη τελικώς η μοναδική γυναίκα για να χειριστεί και τα ζητήματα της συνταξιοδότησης των γυναικών, μαζί με μία άλλη γυναίκα, την υφυπουργό κυρία Σοφία Καλατζάκου.
Εμπειρία υπουργού είχε βεβαίως και ο Αντ.Σαμαράς, αλλά η είσοδός του στην κυβέρνηση αποκλείστηκε και πάλι για άλλους λόγους, επειδή θα προκαλούσε τη δυσφορία της κυρίας Ντ.,Μπακογιάννη και του κ. Κ.Μητσοτάκη.
Ο κ. Μαγγίνας αποφάσισε αρχικά να εκδώσει μία ανακοίνωση που να απαντά στο δημοσίευμα το πρωί του Σαββάτου. Διαπιστώνοντας όμως ότι το θέμα θα ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, εξέδωσε τελικά την ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής χωρίς να αιτιολογεί επαρκώς τις πράξεις του.
Η πλάστιγγα υπέρ της αποπομπής του κ. Μαγγίνα έγειρε οριστικά όταν οι συνεργάτες τού υπουργού ανακάλυψαν ότι υπήρχαν και άλλες αποκαλύψεις σε βάρος του. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι εάν ο υπουργός παρέμενε στη θέση του, ο πρωθυπουργός θα περνούσε δύσκολες ώρες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Δείτε το Βίντεο
Ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος ανακοίνωσε λίγο μετά τις 15.30 του Σαββάτου την αποπομπή του υπουργού Απασχόλησης. Η ορκωμοσία της νέα υπουργού κας Φ.Πετραλιά θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Την Κυριακή ο κ. Μαγγίνας είχε συνάντηση με την κυρία Πετραλιά και την ενημέρωσε για τα τρέχοντας θέματα του υπουργείου.
Δείτε το Βίντεο
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: