Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

6/12/07: Εθελούσια έξοδος δικαστικών μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Νομοσχέδιο για την εθελουσία έξοδο δικαστικών καταθέτει την Πέμπτη ο υπουργός δικαιοσύνης Κ.Χατζηγάκης. Αφορά όσους, είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, για λόγους υγείας, είτε δεν είναι κατάλληλοι για την άσκηση των καθηκόντων.
Στην πρώτη περίπτωση, η έξοδος από την υπηρεσία θα γίνει με αίτηση του ενδιαφερομένου και με απόφαση του αρμόδιου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ για τις περιπτώσεις της δεύτερης κατηγορίας, οι σχετικές περιπτώσεις ανεπάρκειας και ακαταλληλότητας θα κριθούν μόνο από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Επιπρόσθετα, τις περιπτώσεις των δικαστικών που δεν είναι κατάλληλοι για την άσκηση των καθηκόντων τους οι κρίσεις θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από την υποβολή αιτήσεως και σύμφωνα με το φάκελο υπηρεσιακής ικανότητας δικαστικών λειτουργών, στον οποίο θα συνεκτιμηθούν έγγραφες απόψεις των δικηγορικών συλλόγων, εκθέσεις επιθεωρητών, πειθαρχικά αδικήματα.
Η ισχύ του νέου νόμου ξεκινά στις αρχές του 2008 και οι δικαστικοί έχουν προθεσμία δύο μηνών να υποβάλλουν τις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση, εφόσον έχουν συμπληρώσει πραγματική δικαστική υπηρεσία 13 ετών.
Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να διοριστούν σε δημόσιες υπηρεσίες διοικητικής φύσεως, εφόσον κριθούν επαρκείς προς τούτο. Ανάλογες θα είναι και οι προϋποθέσεις για όσους απομακρυνθούν με αποφάσεις της κάθε Ολομέλειας, για λόγους ανεπάρκειας ή ανικανότητας στην άσκηση δικαστικών καθηκόντων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η πάροδος 24 περίπου ετών από την τελευταία ρύθμιση για την έξοδο των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους (που είχε θεσπιστεί με το νόμο 1490/1983), καθώς και τα διαβρωτικά φαινόμενα, τα οποία εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και τραυμάτισαν το κύρος της Δικαιοσύνης, επέβαλαν νέα ρύθμιση για την έξοδο αριθμού δικαστικών λειτουργών, που δεν μπορούν, για οποιοδήποτε λόγο, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, που εξήγγειλε και υλοποιεί το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: