Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

5-6/12/07: ο Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη

Στη «σκληρή γραμμή» ο Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη

Ο Τούρκος υπουργός, συνοδευόμενος από τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» της μουσουλμανικής μειονότητας και τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές», μετέβη στο Μειονοτικό Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής, όπου τον υποδέχθηκαν μαθητές.
Απευθυνόμενος εκεί στους μαθητές τους αποκάλεσε «αδέρφια Τούρκους», ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τα γραφεία της λεγόμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», η λειτουργία της οποίας έχει απαγορευτεί από τα δικαστήρια και στη συνέχεια προσευχήθηκε στο τέμενος Εσκί Τζαμί.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο τουρκικό προξενείο και με τους αυτοαποκαλούμενους «μουφτήδες» που δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική Πολιτεία και άλλους παράγοντες της μειονότητας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Μπαμπατζάν είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εξαλειφθεί η συνείδηση των 100 χιλιάδων ομοεθνών του, όπως τους χαρακτήρισε, που ζουν στη Δυτική Θράκη.

Αντίδραση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μπαμπατζάν στη Θράκη

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε: «Η Ελλάδα, σεβόμενη απολύτως τις διεθνείς συνθήκες και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Λωζάνης, εφαρμόζει για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης, πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας.
»Οι Έλληνες μουσουλμάνοι δεν έχουν ανάγκη συνηγόρων. Η πολιτική αυτή εμβαθύνεται διαρκώς με νέα συγκεκριμένα μέτρα. Είναι μάλιστα πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για μία χώρα που θέλει να επιτελέσει πρόοδο στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Θράκη και θα πρέπει να την κατανοήσουν όλοι στην Τουρκία».
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαμπατζάν στη Θράκη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος επισήμανε πως οι Έλληνες μουσουλμάνοι δεν έχουν ανάγκη συνηγόρων και σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει μία μειονότητα, η μουσουλμανική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: