Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

17/12/07: Και στην ψιλή κυριότητα θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων

ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ...

Και στην ψιλή κυριότητα των ακινήτων θα εφαρμόζεται ο φόρος κατοχής ακινήτων, σύμφωνα απ' όσα προκύπτουν από το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ενώ ουσιαστικά τη χρήση ή τους «καρπούς» (εισοδήματα από ενοίκια) λαμβάνει ο επικαρπωτής, θα βρεθεί να πληρώνει φόρο κατοχής και ο ψιλός κύριος του ακινήτου.
Ο φόρος θα επιμερίζεται ανάμεσα στους δύο και θα υπολογίζεται ξεχωριστά για τον επικαρπωτή και τον ψιλό κύριο του ακινήτου ανάλογα με την αξία της κάθε τύπου ιδιοκτησίας.
Σημειώνεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντικειμενική αξία της ψιλής κυριότητας και αντίστροφα.
Επίσης, φόρο κατοχής ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και οι φορολογούμενοι που:
* Έχουν στον τόπο καταγωγής τους σπίτι, το οποίο συνήθως είναι το πατρικό.
Στα ακίνητα και τα οικόπεδα που βρίσκονται σε οικισμούς με πληθυσμό βάσει της τελευταίας απογραφής κάτω των 1.000 κατοίκων επιβάλλεται φόρος κατοχής 0,1% επί της αντικειμενικής τους αξίας (σε μεγαλύτερους οικισμούς επιβάλλεται ελάχιστος φόρος κατοχής 1 ευρώ ανά τετραγωνικό).
Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει ένα πατρικό σπίτι στο χωριό 60 τ.μ. με αντικειμενική αξία 30.000 ευρώ (500 ευρώ το τετραγωνικό) θα καταβάλλει ετήσιο φόρο κατοχής 30 ευρώ. Αντίστοιχα θα καταβάλλει φόρο και για το μαντρί ή την αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό
* Έχουν χωράφια στον τόπο καταγωγής τους (συνήθως κάποια κωμόπολη ή χωριό στην επαρχία) τα οποία βρίσκονται εντός οικισμού. Αντίθετα δεν θα καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο κατοχής όσοι έχουν εκτός σχεδίου οικόπεδα κοντά σε αστικά κέντρα όπως είναι η Ανατολική Αττική.
Πρόκειται για ακόμη μια αδικία του νέου φόρου, καθώς η πραγματική αξία των εντός οικισμού αγροτικών εκτάσεων στην περιφέρεια είναι πολύ χαμηλή, ενώ η αξία των εκτός σχεδίου οικοπέδων κοντά σε αστικά κέντρα που απαλλάσσονται από τον φόρο κατοχής είναι πολλαπλάσια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: