Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

3/12/07: «Λύση Sabena» για την Ολυμπιακή Αεροπορία προωθεί η κυβέρνηση

Λύση α λα Sabena για την Ολυμπιακή Αεροπορία προωθεί τώρα η κυβέρνηση, με στόχο εντός του 2008 να μπει λουκέτο στον εθνικό αερομεταφορέα και στη θέση του να στήσει σχεδόν ταυτόχρονα μια καινούργια μικρότερη εταιρεία η οποία θα πουληθεί αμέσως.
«O κύβος ερρίφθη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Τα Νέα κυβερνητικό στέλεχος, υποστηρίζοντας ότι με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο «ευρωπαϊκό μέτωπο, δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο».
Τη λύση αυτή προκρίνει και ο πρωθυπουργός Κ.Καρμανλής, που ήδη έχει δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή της. Ωστόσο, όλα θα ξεκινήσουν μόλις δοθεί η σχετική έγκριση των Βρυξελλών.
Μόλις συμβεί αυτό, θα δρομολογηθούν αμέσως οι διαδικασίες για το κλείσιμο της Ολυμπιακής και στη θέση της θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία -όπως συνέβη και με τη βελγική Sabena- η οποία θα επιδιωχθεί να έχει το ίδιο όνομα και σήμα με τις σημερινές Ολυμπιακές Αερογραμμές, είτε ένα παραπλήσιο όνομα (π.χ. Αir Οlympic) και το ίδιο σήμα.
Η νέα αεροπορική εταιρεία θα κληρονομήσει το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών δρομολογίων των Ολυμπιακών Αερογραμμών και θα λειτουργήσει αμέσως μόλις κλείσουν οι ΟΑ, ώστε «να μην υπάρξει κενό ούτε μιας μέρας».
Θα καλύπτει κυρίως το εσωτερικό δίκτυο, τους βασικούς ευρωπαϊκούς και περιφερειακούς προορισμούς, ενώ ο στόλος της δε θα έχει περισσότερα από 25-30 αεροπλάνα.
Η διαφορά με την περίπτωση της βελγικής Sabena, της οποίας τη θέση πήρε μια πολύ μικρότερη εταιρεία, είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω των νησιών και γενικότερα της γεωγραφίας της χώρας, «η νέα εταιρεία δεν μπορεί να είναι αρκετά μικρότερη από τη σημερινή».
Στόχος είναι, πέραν της εταιρείας αεροπορικού έργου, να διατηρήσει την τεχνική βάση συντήρησης αεροσκαφών, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους (ground handling), τις εταιρείες αεροπορικών καυσίμων και τη σχολή πιλότων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα πουληθούν σε ιδιώτες.
Στην καινούργια εταιρεία θα παραμείνουν λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, οι οποίοι θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας με όρους ελεύθερης αγοράς.
Σχόλιο Ρουσόπουλου
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος αν ισχύει δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2005 για τους εργαζόμενους στην ΟΑ και αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ενιαία τους εποχικούς και τους μονίμους, παρέπεμψε σε δήλωση, προ εβδομάδος, του υπουργού Μεταφορών, η οποία «αναφέρεται σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων».
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δεν θέλει δημόσιο αερομεταφορέα, έκανε λόγο για σενάριο φαντασίας που σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά σκέψη ή άποψη της κυβέρνησης.
Στο ίδιο κλίμα απάντησε σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Τουρισμού Αρη Σπηλιωτόπουλου σε συνάντηση του στο Λονδίνο με εκπροσώπους αεροπορικής εταιρείας.
Αν ψάχνετε σενάρια πίσω από την Ολυμπιακή Αεροπορία, δεν υπάρχουν, είπε προσθέτοντας πως η εταιρεία άρχισε να έχει προβλήματα στα τέλη της δεκαετίας του '70, τα οποία «φούντωσαν» τη δεκαετία του '80 και η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει, σε συνεργασία με την ΕΕ. Όσο για το ενδεχόμενο να κλείσουν με κινητοποιήσεις τα αεροδρόμια, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρει την καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα που εδώ και δεκαετίες έχει η Ολυμπιακή Αεροπορία».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: