Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

3/12/07: Στα 48,2 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ γάλακτος

Ανακοινώθηκαν τελικά τη Δευτέρα οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην υπόθεση του καρτέλ γάλακτος. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 48,2 εκατ. ευρώ στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή έκρινε ότι οι πέντε μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες (Vivartia, ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, Νestle και Όλυμπος), ύστερα από σχετική συνεννόηση στα πλαίσια του ΣΕΒΓΑΠ, συναντήθηκαν στις 31 Μαΐου 2004 στη Λάρισα, με σκοπό να καθορίσουν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής τους.
Η Επιτροπή αναφέρει πως οι εταιρείες, επικαλούμενες την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας του γάλακτος, αποφάσισαν στη συνάντηση αφενός τον περιορισμό μετακινήσεων των παραγωγών και αφετέρου τη συγκράτηση των τιμών που τους κατέβαλαν, εν όψει και της επιδότησης που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχε αποφασίσει να καταβάλει στους παραγωγούς, από το 2004 έως το 2013.
Όσον αφορά την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ στο πρόγραμμα επιείκειας και κυρίως την -κατά τη διάρκεια της διαδικασίας- ανάκλησή της από την εταιρεία, η Επιτροπή έκρινε ότι «είναι αποτέλεσμα πιέσεων που αναδεικνύουν την ισχύ του καρτέλ».
Από στοιχεία που συνελέγησαν από ελέγχους των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προέκυψαν επίσης αποδείξεις αντι-ανταγωνιστικών συμπεριφορών του Συνδέσμου των γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ), πέραν και έξω των καταστατικών αρχών του Συνδέσμου.
Η διαπιστωθείσα επίσης ανταλλαγή τιμοκαταλόγων μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών αποτέλεσε μια άλλη αιτίαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που η Επιτροπή απεδέχθη ως συμπεριφορά αντίθετη προς το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 703/77. Η Επιτροπή με βάση τα διαθέσιμα στο φάκελο στοιχεία, αλλά και την παραδοχή εκ μέρους της Vivartia της παράβασης, έκρινε ότι οι εταιρείες ΜΕΒΓΑΛ, Vivartia, Κρι-Κρι και ΣΕΡΓΑΛ προέβησαν σε οριζόντια σύμπραξη στην αγορά φρέσκου γάλακτος στο Νομό Σερρών, συμφωνώντας μεταξύ τους να διακόψουν οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια στην εν λόγω αγορά για τέσσερις τουλάχιστον μήνες. Τέλος, η Επιτροπή έκρινε ότι για περιορισμένο χρονικό διάστημα υπήρξε συμφωνία και στο επίπεδο της αγοράς γιαουρτιού μεταξύ των εταιρειών ΜΕΒΓΑΛ, Vivartia και ΦΑΓΕ, που παραβίαζε το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 703/77.Ως εκ τούτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στις εταιρίες μια σειρά από πρόστιμα για τις διάφορες ανωτέρω παραβάσεις.
Αναλυτικότερα:
* Επιβάλλει στην Vivartia πρόστιμο ύψους 15.979.070 ευρώ, στη ΦΑΓΕ πρόστιμο 9.130.320 ευρώ, στην ΜΕΒΓΑΛ πρόστιμο 13.168.196 ευρώ, στην Nestle πρόστιμο 6.188.896 ευρώ και στην Όλυμπος πρόστιμο ύψους 3.168.806.
* Απευθύνει αυστηρή σύσταση στην ΣΕΒΓΑΠ να παραλείψει την παράβαση των άρθρ. 1 Ν. 703/77 και 81 ΣΕΚ στο μέλλον. Απειλεί τον ΣΕΒΓΑΠ και τα μέλη αυτού, σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της παράβασης, με πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με την απόφαση από την ημέρα δημοσίευσής της, ποσά επιμεριζόμενα με βάση τον κύκλο εργασιών των μελών του.
* Απευθύνει σύσταση στις εταιρίες Vivartia, ΜΕΒΓΑΛ, Όλυμπος, Ροδόπη, Εβροφάρμα και Κρι-Κρι να παραλείπουν την πρακτική της ανταλλαγής τιμοκαταλόγων στο μέλλον. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, απειλεί με χρηματική ποινή 5 χιλιάδων ευρώ σε καθεμία από τις εταιρίες για κάθε ημέρα επανάληψης της παράβασης.
* Υποχρεώνει τις Vivartia, ΜΕΒΓΑΛ, Όλυμπος, Ροδόπη, Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης, Εβροφάρμα και Κρι-Κρι να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή εντός εξήντα ημερών τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα έναντι των υπαλλήλων και στελεχών τους σε περίπτωση συμμετοχής αυτών σε παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού και ειδικότερα της ανταλλαγής τιμοκαταλόγων μεταξύ ανταγωνιστριών εταιρειών.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την προαναφερόμενη υποχρέωση, απειλεί με χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ σε κάθε μία από τις εταιρίες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπομένου χρόνου συμμόρφωσης.
* Επιβάλλει στην Vivartia, πρόστιμο ύψους 16.879 ευρώ, στην ΜΕΒΓΑΛ, πρόστιμο ύψους 30.152 ευρώ, στην Κρι-Κρι, πρόστιμο ύψους 97.684 ευρώ και στην Σερραϊκή Βιομηχανία Γάλακτος, πρόστιμο ύψους 44.424 ευρώ.
* Επιβάλλει στην Vivartia πρόστιμο ύψους 132.388 ευρώ, στην ΜΕΒΓΑΛ πρόστιμο ύψους 81.940 και στην εταιρία ΦΑΓΕ πρόστιμο ύψους 230.906 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τo blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου για θέματα εργασίας και ότι άλλο κάτσει…
Ενημέρωσε Άτομα Που Επικοινωνείς Για Τo Blog http://apasxolisi.wordpress.com Χρησιμοποίησε Αυτό Το Blog Να Καταγγείλεις Η Να Ενημερωθείς Για Εργασιακά Θέματα Επικοινωνήστε μαζί μου με τα email:apasxolisi_blog@yahoo.gr Είναι Μια Ανοικτή Και Online Social Network Σελίδα Διαμαρτυρίας Και Αποκάλυψης Στη Κοινή Γνώμη .. Της Πρωτοφανούς Απόλυσής Μου!