Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

8/12/07: Υπέρτατος κριτής ο Αρειος Πάγος για το «μπόνους» των 50 εδρών

ΟΙ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ Α.Π.

Ρύθμιση, η οποία δίνει στον Αρειο Πάγο την αρμοδιότητα να αποφαίνεται πίσω από ποιους συνδυασμούς «υποκρύπτονται» συνεργαζόμενα κόμματα και, ως εκ τούτου, να γνωμοδοτεί υπέρ ή κατά του αποκλεισμού τους από την πριμοδότηση των 50 εδρών, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο.
Στόχος της ρύθμισης αυτής, επισημαίνει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, είναι να υπερπηδηθούν τυχόν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και να αποσαφηνίζονται πλήρως οι «όροι του παιχνιδιού», ακόμη και πριν από το άνοιγμα της κάλπης, όπως συνέβη στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση με την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Ταυτοχρόνως, στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και ειδική διάταξη, με την οποία θα ορίζεται ρητώς ότι η πριμοδότηση των 50 εδρών, από τις 40 έδρες που είναι σήμερα, θα δίδεται μόνο στο πρώτο σε ψήφους αυτοτελές κόμμα.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει τυχόν αμφιβολίες και να καταστήσει απολύτως σαφές ότι η πριμοδότηση δεν θα δίνεται σε συνασπισμούς κομμάτων, ακόμη και στην περίπτωση που κερδίζουν την πλειοψηφία.
Κάλλιστα δηλαδή μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο να σχηματίζει κυβέρνηση το δεύτερο κόμμα, αφού θα έχει την πλειοψηφία σε έδρες μετά την πριμοδότηση, αρκεί να κατέρχεται αυτοτελώς στις εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: