Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

18/12/07: Στην Ελλάδα ανήκει πλέον η κυριότητα των S-300 που αγόρασε η Κύπρος

Στην Ελλάδα ανήκει πλέον με διακρατική συμφωνία, την οποία υπέγραψαν απόψε οι υπουργοί Αμυνας της Κύπρου Χριστόδουλος Πασιαρδής και Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η κυριότητα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300. Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα είχε αγοραστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από την Λευκωσία. Το 1998 ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης αποφάσισε, λόγω των αντιδράσεων της Αγκυρας, να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο. Σε συνεννόηση με την Αθήνα, οι S-300 μεταφέρθηκαν τότε στην Κρήτη.
Ο Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι η διακρατική συμφωνία ρυθμίζει οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των S-300, του αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1 και των αυτοκινούμενων πυροβόλων Suzana.Με βάση τη συμφωνία, εξήγησε ο κ. Πασιαρδής, η κυπριακή πλευρά παραδίδει στην ελληνική την κυριότητα των S-300 και η ελληνική πλευρά μεταβιβάζει στην κυπριακή την κυριότητα των δύο άλλων οπλικών συστημάτων.
«Με τη συμφωνία αυτή διευθετείται οριστικά ένα θέμα, που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια» επεσήμανε ο κ. Πασιαρδής.Σε ερώτηση, αν οι S-300, θα έχουν ρόλο στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας- Κύπρου, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι το Δόγμα ισχύει και τίποτε δεν έχει αλλάξει στα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: