Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

13/12/07: Στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για ακίνητα και καύσιμα

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα και τα πετρελαιοειδή παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα, εκτός από εκείνα που αποτελούν πρώτη κατοικία. Επίσης εξομοιώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης. Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2008.
Όπως είπε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, πρόκειται για την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία αποβλέπει στην ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα για τους κληρονόμους α' και β΄κατηγορίας.
Η κατάργηση του φόρου ισχύει για το αφορολόγητο όριο αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για το επιπλέον ποσό θεσπίζεται ένα τέλος που έχει συντελεστή 1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ως συνέπεια θανάτου (κληρονομιές) ή ως γονικές παροχές.
Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω, το τέλος μειώνεται περαιτέρω κατά 2.000 ευρώ. Για τις μεταβιβάσεις κινητών αξιών, όπως μετοχές και ομόλογα, για τις οποίες ίσχυε αυτοτελής φορολόγηση, εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο ισχύων τρόπος υπολογισμού.
Η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης, καθώς και από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων. Η απαλλαγή ισχύει για ακίνητα με ανώτατο όριο επιφάνειας τα 200 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο παιδί και για καθένα από τα επόμενα.Η θέσπιση του ενιαίου τέλους ακινήτου γίνεται παράλληλα με την κατάργηση σειράς φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Αναλυτικότερα, το ενιαίο τέλος ακινήτου δεν θα επιβάλλεται για την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων, όταν πρόκειται για κατοικίες έως 200 τ.μ. και αντικειμενικές αξίες έως 300 χιλιάδες ευρώ.
Ειδικά για το 2008, για τον υπολογισμό της απαλλαγής θα αφαιρείται ποσό έως 300 χιλιάδες ευρώ από το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο του φορολογούμενου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά δεν θα πληρώσουν το ενιαίο τέλος για την κύρια κατοικία τους.
Ο συντελεστής του ενιαίου τέλους ακινήτων ορίζεται σε 0,1% για τα φυσικά πρόσωπα και σε 0,6% για τα νομικά πρόσωπα από 0,8% που είναι σήμερα. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1%.
Από το ενιαίο τέλος ακινήτων απαλλάσσονται οι αγροί, τα αγροτεμάχια και γενικά τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ ως βάση για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύουν από 1/1/2008. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων του Ε9 που έχουν υποβάλει ήδη οι φορολογούμενοι, θα αποστείλει ειδοποιητήρια στα οποία θα καταγράφεται το ύψος του τέλους που αναλογεί σε κάθε έναν ιδιοκτήτη που εμπίπτει στο φόρο.Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, το 2008, οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους εντός του 2007, θα πρέπει να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου του 2008.
Η προθεσμία αυτή ισχύει επίσης και για όσους πρέπει να διορθώσουν σφάλματα παλαιότερων εντύπων του Ε9. Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις από τους φορολογούμενους, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για το φόρο που θα καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα.Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα μισθώματα ακινήτων, καθώς και για το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης, ανέφερε ότι η κατάργησή τους είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει στο μέλλον η κυβέρνηση.
Παράλληλα, διευκρίνησε ότι το ενιαίο τέλος ακινήτων θα επιβάλλεται συμπληρωματικά στο φόρο που ισχύει σήμερα για τα ακίνητα των υπεράκτιων (offshore) εταιρειών.

Αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων, προβλέπονται τα ακόλουθα: Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με τη μειωμένη τιμή, δηλαδή το μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα (21 ευρώ το χιλιόλιτρο).Ωστόσο, η εξομοίωση των διαφορετικών φόρων που επιβάλλονται σήμερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, θα γίνει στο στάδιο της διακίνησής του έως και την παραλαβή του από τους πρατηριούχους.
Η διαφορά του φόρου που προκύπτει από την εξομοίωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού αυτοί υποβάλουν κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ακολουθεί μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση όλων των πωλούμενων ποσοτήτων πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί δραστικά το λαθρεμπόριο.
Για τους αγρότες
Αλλάζει η διαδικασία στη χρήση του πετρελαίου και από τους αγρότες. Από την 1η Ιανουαρίου 2008 οι αγρότες θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αντί για το «κόκκινο» πετρέλαιο που χρησιμοποιούν σήμερα.
Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα, θα πιστώνεται μέσω του ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του τρέχοντος έτους.Το ποσό της επιστροφής φόρου θα καθορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θα οριστούν με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Αλλες διατάξεις του νομοσχεδίου
* Αυξάνεται από 80% σε 100% το ποσό της προκαταβολής φόρου για τις τράπεζες. Επίσης οι τράπεζες θα φορολογούνται κάθε χρόνο για τα κέρδη τους της προηγούμενης χρήσης που δεν φορολογήθηκαν, αλλά καταγράφηκαν σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού και που δεν επενδύθηκαν.
* Η παρακράτηση 15% για εισοδήματα από επένδυση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό γίνεται από τις εγχώριες τράπεζες κατά την καταβολή ή πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.
* Για τη μείωση της φορολογητέας αξίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων θα λαμβάνεται υπόψη συντελεστής παλαιότητας με βάση τους μήνες κυκλοφορίας του, καθώς και συντελεστής με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί.
Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία για λόγους εναρμόνισης του φορολογικού καθεστώτος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με την ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: