Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

11/12/07: Διαξιφισμοί στη Βουλή για το νομοσχέδιο οικειοθελούς αποχώρησης δικαστών

Οι δυνατότητες οικειοθελούς αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, ένεκα ασθενείας, ή αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, αλλά και η παύση όσων έχουν «μη προσήκουσα συμπεριφορά», απασχόλησε την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που τις περιλαμβάνει.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, θεωρώντας πως οι εν λόγω διατάξεις καθιστούν τους δικαστικούς λειτουργούς, ακόμα πιο ευάλωτους σε πιέσεις των ανωτέρων τους (δεδομένου μάλιστα ότι οι τελευταίοι διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση), ενώ παραλλήλως δίνεται κι η δυνατότητα σε ράθυμους και αμελείς δικαστικούς, να εξέλθουν της υπηρεσίας με ευνοϊκούς όρους.
Το ΛΑΟΣ από την πλευρά του, υπερψήφισε επί της αρχής, αναγνωρίζοντας καλές προθέσεις στο νομοθέτη, καταψήφισε, ωστόσο, δύο από τα τρία επίμαχα άρθρα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ.Χατζηγάκης, σημείωσε πως με την εκούσια και την ακούσια έξοδο και σε συνδυασμό με τις επικείμενες προσλήψεις 240 περίπου δικαστικών,«θα έχουμε ανανέωση στο 10% επί του συνόλου του δικαστικού σώματος, σε βαθμούς κάτω του Προέδρου Εφετών».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο όριο των 100 αποχωρούντων επικαλέστηκε δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε δικαστικούς λειτουργούς με 13 έτη πραγματικής υπηρεσίας, να αποχωρήσουν από την υπηρεσία επικαλούμενα ανεπάρκεια για λόγους υγείας, «ή άλλους λόγους», εφ’ όσον η αίτησή τους εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Επίσης, ορίζεται οι επιθεωρητές των δικαστηρίων, μετά και από αναφορές των Δικηγορικών Συλλόγων, να συντάξουν εκθέσεις για όσους δικαστικούς λειτουργούς, έχουν επί μακρόν μειωμένη υπηρεσιακή απόδοση και «μη προσήκουσα» υπηρεσιακή και κοινωνική συμπεριφορά - το αίτημα της παύσης, το οποίο κρίνεται από την Ολομέλεια του οικείου Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο συνολικός αριθμός των αποχωρούντων από την υπηρεσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 100.
Η ρύθμιση επιτρέπει την αποχώρηση ικανών δικαστών, που θα συνεχίσουν ασκώντας δικηγορία προνομιακά, είτε ράθυμων δικαστών, που αντί να κριθούν και να απομακρυνθούν με τον τακτικό τρόπο, θα αποχωρήσουν με βαθμολογικούς και χρηματικούς εφ’ άπαξ επαίνους - είτε, ακόμη χειρότερα, δικαστών που θα είναι θύματα διώξεων και προγραφών», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής.
«Οι μη αρεστοί δικαστές θα βρεθούν κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη: Ή φεύγετε από μόνοι σας, ή αλλιώς έρχομαι εγώ ο υπουργός, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κλπ, για να κινήσω τη διαδικασία της οριστικής παύσης και φεύγετε στιγματισμένοι με αναφορές για παραδικαστικά κυκλώματα» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.
Αντίστοιχα σχόλια επεφύλαξε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, παρατηρώντας, πως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αποχωρούντων, «για πρώτη φορά διαπιστώνω να οριοθετείται η συνδρομή των κριτηρίων, με έναν πρωθύστερο τρόπο και να τίθενται αριθμητικοί προσδιορισμοί».«Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργείται και μία εξάρτηση των δικαστών από τους δικηγορικούς συλλόγους και να έχει ο δικαστής από πάνω του τη δαμόκλειο σπάθη, μήπως του γίνει αναφορά» παρατήρησε ο Αθανάσιος Πλεύρης του ΛΑΟΣ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: