Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

13/12/07: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το 20% των ΔΕΚΟ εθνικής σημασίας

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων άνω του 20% σε επιχειρήσεις εθνικής σημασίας, όπως ο ΟΤΕ. Η Αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ομολογία ήττας από πλευράς κυβέρνησης», ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κληθεί προς ακρόαση ο επικεφαλής του ΟΤΕ Π.Βουρλούμης.
Η τροπολογία για τις επιχειρήσεις εθνικής σημασίας διευκολύνει την περαιτέρω αποκρατικοποίησή τους, καθώς εισάγει θεσμικές προϋποθέσεις ώστε οι όποιες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς να είναι επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, για ΑΕ εθνικής στρατηγικής σημασίας, που έχουν ή είχαν μονοπωλιακό χαρακτήρα και ιδίως όταν αυτές διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, κάθε αγορά μετοχών ίση ή μεγαλύτερη με το 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, προϋποθέτει την έγκριση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Ειδική μνεία γίνεται στην αναγκαία εμπειρία και φερεγγυότητα των υποψηφίων αγοραστών, καθώς και στην αποτροπή φαινομένων ενδοσυνεννόησης («εναρμονισμένων πρακτικών») μετόχων με μικρότερα ποσοστά.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης συμπλήρωσε ότι η απόφαση σταθμίστηκε με βάση το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και την ανάγκη ευρυθμίας των αγορών και διευκρίνισε πως το ποσοστό του 20% ορίστηκε ως πλαφόν, καθώς ο νόμος περί ΑΕ δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο του 20% να μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της εταιρείας. «Είναι εντελώς θεσμικό το ζήτημα» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξανδρος Πιλάβιος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μελών της Επιτροπής της Βουλής, ανέφερε πως η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά από την τροπολογία και εκτίμησε πως η εισαγωγή της ρύθμισης δεν προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο, ούτε πρόκειται να επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.
Όσο για τη MIG παρατήρησε πως μέχρι σήμερα έχει κινηθεί νομότυπα και διαφανώς. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΤΕ Π.Κούτρας, υπενθύμισε πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ «είχε επισημάνει εδώ και έναν χρόνο ότι ο ΟΤΕ θα γίνει έρμαιο των αμοιβαίων κεφαλαίων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεγύμνωσε τον ΟΤΕ από κάθε θωράκιση». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έκρινε πως η περιγραφή των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας στην τροπολογία, είναι επιτυχής.
Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προτείνεται η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, να μην είναι κατώτερη του 28% των μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας.
Με την ίδια τροπολογία προτείνεται να οριστεί, ότι για την άσκηση δικαιωμάτων μειοψηφίας σε ΑΕ εθνικής σημασίας, ή γενικότερου κοινωνικού και οικονομικού συμφέροντος, θα απαιτείται αριθμός μετόχων που εκπροσωπούν το 1/4 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.
Σε περίπτωση δε, που αποκτήσουν δικαιώματα ψήφου με εναρμονισμένο τρόπο, ιδιώτες μέτοχοι που κατέχουν άνω του 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, να μπορούν να τα ασκήσουν μόνον μετά από έγκριση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Επιπρόσθετα, ο Θ.Πάγκαλος ζήτησε να κληθεί προς ακρόαση ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π.Βουρλούμης (κάτι που δεν κατέστη δυνατόν λόγω απουσίας του τελευταίου στο εξωτερικό) και έκανε λόγο για «στίφη του κ. Βγενόπουλου που επελαύνουν και μπορεί να είναι Αραβες ή Μογγόλοι».
Ο Γιάννης Μαγκριώτης αναφερόμενος στην τροπολογία δήλωσε ότι συνιστά «ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να θωρακίσει τις επιχειρήσεις», ενώ ο Κ. Γείτονας ανέφερε πως η ρύθμιση είναι «αμφισβητούμενης αποδοτικότητας».Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως μονάχα ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΤΕ μπορεί να τον προστατέψει από τους κερδοσκόπους και υποστήριξε πως οι προηγούμενες μετοχοποιήσεις του Οργανισμού δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους.Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης σύστησε στην κυβέρνηση να μιμηθεί τις ΗΠΑ στην προάσπιση των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας και να επεκτείνει την τροπολογία και σε άλλου είδους «στρατηγικές» επιχειρήσεις, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Εθνική Τράπεζα κ.ά.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αναγκάζεται σήμερα να νομοθετήσει, ενώ πριν από ένα μήνα διεκήρυττε πως θα κρατούσε μόνον 3-5% του ΟΤΕ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: