Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

16/12/07: Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2008

Μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον με έντονες αβεβαιότητες, υψηλό πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης, ξεκινά στην Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2008.
Το πετρέλαιο «φλερτάρει» με τα 100 δολάρια το βαρέλι, η οικονομική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και ΕΕ επιβραδύνεται, ενώ η πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει αναταραχή σε όλες τις μεγάλες αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ελπίζει να καταφέρει να «πιάσει» τον στόχο για την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 6,2 δισ. ευρώ, ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντιδημοφιλή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ.
Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να επικεντρωθεί στις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως) και των καυσίμων, καθώς και στις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, ιδίως μετά την παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης Β.Μαγγίνα.
Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 4% και έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ, στόχοι οι οποίοι θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, καθώς εντείνεται η πιστωτική κρίση στην διεθνή οικονομία και το πετρέλαιο «απειλεί» να ξεπεράσει ακόμα και τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει στην τελευταία έκθεσή του ότι οι χώρες με υψηλό χρέος και μεγάλες δανειακές ανάγκες, όπως η Ελλάδα, κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάστηκαν στις διεθνείς αγορές κάνουν πιο δύσκολο το έργο της χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους.
Κινδύνους ελλοχεύει η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και στο εσωτερικό, καθώς μάλιστα ο ρυθμός πιστωτικής ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. Ιδιαιτέρως για την αγορά ακινήτων, μια πιθανή αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τιμών.
Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 10,5%, αύξηση της απασχόλησης στο 1,9% και μείωση της ανεργίας στο 7,4%.
Επίσης, προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών κατά 7,3% και αύξηση των εισαγωγών κατά 7,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,6% έναντι 2,7% που αναμένεται να «κλείσει» φέτος.
Το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ, ωστόσο, θα απορροφήσει 38,5 δισ. ευρώ (28 δισ. ευρώ τα χρεολύσια και 10,5 δισ. ευρώ οι τόκοι). Ο κρατικός δανεισμός θα ανέλθει στα 39,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, τέλος, πως οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα ξεπεράσουν το 3,5%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: