Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

28/12/07: Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Στην Βασιλική Λαμπίδου, γνωστή ως Κυρά των Μαρασίων, τον αρχαιολόγο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη, τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιώργο Πάτσα, τον καλλιτέχνη Νίκο Χουλιαρά απονεμήθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, τα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Βασιλική Λαμπίδου, 103 ετών σήμερα, τιμήθηκε για τη μακρόχρονη και αφιλοκερδή προσφορά της στην πατρίδα και τους στρατιώτες που υπηρετούν στον Έβρο. Το 1962 εγκαταστάθηκε στα Μαράσια, στην Ανατολική Θράκη, στο τελευταίο σπίτι δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο του χωριού.
Για δεκαετίες ολόκληρες μαγείρευε το φαγητό των φρουρών των συνόρων, έπλενε τα ρούχα τους και τους συμπαραστεκόταν στα προβλήματά τους. Καθημερινά η Κυρά των Μαρασίων υψώνει την ελληνική σημαία.
Επίσης βραβείο για το σύνολο της καλλιτεχνικής τους προσφοράς απονεμήθηκε στον σκηνογράφος και ενδυματολόγο Γιώργο Πάτσα και τον καλλιτέχνη Νίκο Χουλιαρά, ενώ ο Έλληνας ομογενής από τη Ρωσία Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης βραβεύτηκε για το αρχαιολογικό του σύγγραμμα «Necropolis of Gonur».
Τα βραβεία Ουράνη και Πέτρου Χάρη δεν απονεμήθηκαν, μιας τα διοικητικά τους συμβούλια αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό στην ενίσχυση και αποκατάσταση των πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=860307&lngDtrID=253

Δεν υπάρχουν σχόλια: