Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

9/10/07: Eνστάσεις που κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο για τις εκλογές της 16/9

Δεκαεννέα ενστάσεις κατατέθηκαν τη Δευτέρα στο Εκλογοδικείο. Η πρώτη στρέφεται κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη και κατατέθηκε από εκλογέα που υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική η «πριμοδότηση» που παρέχει η εκλογική νομοθεσία στους πρώην πρωθυπουργούς.
Ο εκλογέας υποστηρίζει ότι η «πριμοδότηση» του κ. Σημίτη παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, που αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας και βουλευτή Ροδόπης Ευρ.Στυλιανίδη. Ο υπουργός Παιδείας και δύο εκλογείς στρέφονται κατά των αναπληρωματικών βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Χαρ.Μπρατζουκάκη και Σαΐτ Ερντογάν. Τόσο ο κ. Στυλιανίδης όσο και οι εκλογείς υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει λάθη στην καταμέτρηση των σταυρών και ζητούν να καταμετρηθούν στον υπουργό Παιδείας 15.061 σταυροί αντί 14.652 και να διορθωθούν οι σταυροί των αναπληρωματικών βουλευτών.
Ο κ. Στυλιανίδης ζητεί να αυξηθούν οι σταυροί προτίμησης που έλαβε προκειμένου από άλλη, τρίτου προσώπου, ένσταση να μη χάσει το βουλευτικό αξίωμα. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Νομός Ροδόπης καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μόλις 119 ψήφοι (ΝΔ 36.541 και ΠΑΣΟΚ 36.660).
Ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ζητεί ανακατανομή εδρών στον Νομό Ροδόπης και στρέφεται κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ.Πεταλωτή. Υποστηρίζει ότι πρέπει να παραχωρηθεί η τρίτη αδιάθετη έδρα στη ΝΔ και όχι στο ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε.
Ακόμη, η πρώτη αναπληρωματική βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κυρία Χρυσάνθη Μανωλιά στρέφεται κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος κ. Γ. Πεταλωτή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν λάθη στην καταμέτρηση των σταυρών.
Ενστάσεις για λανθασμένη καταμέτρηση σταυρών υποβλήθηκαν από τον αναπληρωματικό βουλευτή της ΝΔ στη Βοιωτία κ. Ι.Καράμπελα κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος κ. Α. Κουτσούμπα, από τον αναπληρωματικό βουλευτή Α΄ Αθηνών κ. Π.Οικονόμου κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος κ. Αθ.Αλευρά και του αναπληρωματικού βουλευτή του ίδιου κόμματος κ. Αθ.Τσούρα και από την αναπληρωματική βουλευτή του ΛΑΟΣ στη Λάρισα κυρία Ελένη Αξιόγλου κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος κ. Αστ.Ροντούλη και των αναπληρωματικών βουλευτών κκ. Δ.Ραούλη, Δ.Μπίλλη και της κυρίας Σοφίας Καούδη. Επίσης ενστάσεις για κώλυμα εκλογής (άρθρα 56 και 57 του Συντάγματος) κατατέθηκαν από εκλογείς κατά του βουλευτή της ΝΔ Λάρισας κ. Κ. Αγοραστού, της βουλευτού της ΝΔ Καστοριάς κυρίας Παρασκευής Μπουζάλη, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλείας κ. Μιχ.Κατρίνη, ενώ η κυρία Αναστασία Αθήνη, γνωστή από το χαστούκι στην κυρία Δήμητρα Παπανδρέου, η οποία ήταν υποψήφια με το ΛΑΟΣ στη Β΄ Αθηνών, κατέθεσε ένσταση κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος κ. Κ.Αϊβαλιώτη. Ανακατανομή εδρών στον Νομό Κοζάνης ζητεί η πρώτη αναπληρωματική βουλευτής της ΝΔ Κοζάνης κυρία Αννα Νανοπούλου, ενώ στρέφεται κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της ίδιας περιφέρειας κ. Αλ.Αθανασιάδη και του πρώτου αναπληρωματικού του ΠΑΣΟΚ κ. Ι.Βλατή. Επίσης εκλογέας στρέφεται κατά του βουλευτή της ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Απ.Τζιτζικώστα υποστηρίζοντας ότι παραβίασε την εκλογική νομοθεσία για τη διαφημιστική προβολή των υποψηφίων. Τέλος, η Δημοκρατική Αναγέννηση του κ. Στ.Παπαθεμελή και υποψήφιοι βουλευτές κατέθεσαν τέσσερις ενστάσεις κατά βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαθεμελής υποστηρίζει ότι σε πλέον των 15 περιφερειών της χώρας δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια του κόμματός του.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Συνεχίστηκαν στο εκλογοδικείο οι καταθέσεις ενστάσεων κατά τους κύρους της εκλογής βουλευτών στις εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ της Α’ Πειραιώς Γ.Καλός που έλαβε 17.550 σταυρούς κατέθεσε ένσταση κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος Π.Μελά που υποστηρίζοντας ότι έγιναν σε βάρος του λάθη στην καταμέτρηση των σταυρών και προστέθηκαν σταυροί υπέρ του κ. Μελά.

Επιπλέον, στο Ρέθυμνο, ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Σχοινάς κατέθεσε ένσταση κατά της βουλευτού του ίδιου κόμματος Όλγας Κεφαλογιάννη καθώς η διαφορά των σταυρών είναι 39 σταυροί.

Παράλληλα, ένσταση κατά της κ. Κεφαλογιάννη κατέθεσε και ο δικηγόρος και εκλογέας Προδρ. Μιχαηλίδης, ο οποίος με την ίδια ένσταση στρέφεται και κατά του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπαδημητρίου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε ένσταση ζητώντας να καταμετρηθούν υπέρ του κόμματος του 1.080 σταυροί σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Ο αναπληρωματικός βουλευτής ΝΔ στη Ρόδο Β.Χρύσης κατέθεσε ένσταση κατά της πρώτης αναπληρωματικής βουλευτού του ίδιου κόμματος Τσαμπίκας (Μίκας) Ιατριδή ενώ η διαφορά σε σταυρούς είναι 63.

Ένσταση κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Κρήτης Αντώνης Βγόντζας κατά της βουλευτού του ίδιου κόμματος Μαρίας Σκραφνάκη και του δεύτερου αναπληρωματικού βουλευτή του ίδιου κόμματος Ευρ.Κουκιαδάκη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία Π.Αντωνακόπολος κατέθεσε ένσταση Μ.Κατρίνη ο οποίος εντάσσεται στο ίδιο κόμμα υποστηρίζοντας ότι έγιναν λάθη στην καταμέτρηση των σταυρών.