Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

7/10/07: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επέκτασης της Μονής Αγ. Ιωάννη στην Καισαριανή

Κάτοικοι της Καισαριανής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις της Διοίκησης και της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού με τις οποίες επετράπη η ανέγερση νέας πτέρυγας στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Καισαριανής.Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στην αίτηση τους, στην Ιερά Μητρόπολη παραχωρήθηκε έκταση 2.433 τετραγωνικών μέτρων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.
Η έκταση αυτή, πάντα κατά τους προσφεύγοντες, εμπίπτει στην ζώνη προστασίας του Υμηττού και από το έτος 1974 έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο αισθητικό δάσος. Ειδικότερα, οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί η από 27.7.2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την απαλλαγή περιβαλλοντικής αδειοδοτήσεως του επίμαχου έργου, η από 28.1.2005 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση παρεκκλίσεως των όρων δομήσεως και την ανοικτή δημοπρασία που έκανε η Ιερά Μητρόπολης Καισαριανής για τον ανάδοχο του έργου.

Νόμιμη η αναδάσωση καταπατημένης περιοχής
Σε μια άλλη υπόθεση, το ΣτΕ απέρριψε αίτηση ιδιώτη καταπατητή που ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της Διοίκησης με την οποία κηρύχθηκε αναδασωτέα η έκταση μετά από καταστροφή της δασικής βλάστησης που έγινε από τον ίδιο.
Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, καταπατητής προέβη στη εκχέρσωση δεκάδων πεύκων, σχίνων και πρίνων, σε έκταση 1.685 τετραγωνικών μέτρων, σε περιοχή που συνορεύει με δασική έκταση. Στην συνέχεια περιέφραξε την έκταση με τσιμεντένιο τοίχο 1,5 μέτρου και ανέγειρε δύο αυθαίρετα κτίρια. Ο δασικός χαρακτήρας της επίμαχης περιοχής αποδεικνύεται και από αεροφωτογραφίες των ετών 1937, 1945 και 1978, ενώ από αυτοψία προέκυψε ότι υπήρχαν στην εν λόγω έκταση πεύκα.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι, κάθε δασική έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα με μόνη την αντικειμενική διαπίστωση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, ολική ή μερική καταστροφή από πυρκαγιά. Σύμφωνα πάντα με την δικαστική απόφαση, πριν από την κήρυξη της αναδάσωσης δεν απαιτείται κλήση των ενδιαφερομένων σε ακρόαση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: