Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

5/10/07: πόρισμα έκθεσης Αναλυτή

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για τους νέους ασφαλισμένους και μείωση συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, προτείνει, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της η Επιτροπή Αναλυτή για το Ασφαλιστικό.
Η12σελιδη περίληψη του πορίσματος δόθηκε στον υπουργό Οικονομίας από τον πρόεδρο της «Επιτροπής Σοφών» Νίκο Αναλυτή και θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Στην περίληψη του πορίσματος, που παρουσιάζουν «Τα Νέα», ο κ. Αναλυτής περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση του συστήματος και προτείνει σειρά σκληρών μέτρων που οδηγούν σε ανατροπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων, οι βασικές προτάσεις της επιτροπής προβλέπουν:
1) «Αναθεώρηση των ρυθμίσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση ώστε να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης. Δράση για παράταση του εργασιακού βίου. Συσχέτιση των ορίων ηλικίας με τις δημογραφικές εξελίξεις». Η πρόταση αυτή σημαίνει κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σταδιακή αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας μέχρι τα 67 έτη. Σήμερα, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης είναι τα 61 έτη.
Εξάλλου σήμερα δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν πολλές κατηγορίες, όπως οι μητέρες ανηλίκων (σε ηλικία 50 ετών), οι έγγαμες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι (55 ετών με μειωμένη κατά 4,5% τον χρόνο σύνταξη), άνδρες και γυναίκες σε ηλικία 60 ετών, ενώ συντάξεις χορηγούνται και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (με 20 έτη εργασίας σε εργαζόμενες στο Δημόσιο μητέρες με 3 παιδιά, με 35 έτη εργασίας σε ηλικίας 58 ετών από το ΙΚΑ κ.ά.).
Εκτιμάται ότι το μέτρο θα θίξει τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες θα φορτωθούν έως 17 επιπλέον έτη.
2) «Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (με βάση ποιο μισθό του ασφαλιστικού βίου υπολογίζεται η σύνταξη)-Ρυθμός αναπροσαρμογής συντάξεων σύμφωνα με οικονομικούς δείκτες». Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται να υπολογίζονται οι συντάξεις με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί (και όχι με βάση τις αποδοχές του τελευταίου έτους ή της τελευταίας πενταετίας που δίνουν έως και 22% μεγαλύτερη σύνταξη).
Αυτή η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων έως και 50%. Συγκεκριμένα, με το ισχύον καθεστώς η σύνταξη υπολογίζεται στο 80% του μέσου όρου της καλύτερης πενταετίας. Ο κ. Αναλυτής προτείνει η σύνταξη να υπολογίζεται στον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου και να είναι προσαρμοσμένη με τον τιμάριθμο κάθε έτους και όχι με βάση τις εισφορές που καταβάλλει ο εργαζόμενος.
Επίσης προτείνεται η αύξηση των συντάξεων να μη συνδέεται με την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική, αλλά με «οικονομικούς δείκτες».
3) «Αναπροσαρμογή του ανώτατου ποσοστού αναπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών για κύρια και επικουρική ασφάλιση σαν κίνητρο παραμονής στην εργασία». Η πρόταση αυτή σημαίνει να δοθούν κίνητρα για παραμονή στην εργασία και μετά τα 65. Το σκληρό σενάριο προβλέπει αντικίνητρα για όσους αποχωρούν πρόωρα από την εργασία τους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με χαμηλές συντάξεις.
Σημειώνεται πως στη χώρα μας πολύ λίγοι ασφαλιστικοί φορείς -κυρίως τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων- εφαρμόζουν κίνητρα για επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης.
Για παράδειγμα, μια εργαζόμενη που είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας της και 4.500 ένσημα, δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί συνταξιοδοτικά αν παραμείνει στην εργασία της. Αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη και αν συμπληρώσει 8.000 ένσημα, η σύνταξή της θα είναι η ίδια.

Ζητούμενο η χρηματοδότηση
Οφειλές προς τα Ταμεία που αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ έχουν συσσωρευθεί εξαιτίας της ασυνέπειας του κράτους να εφαρμόσει τη νομοθεσία που είναι ήδη σε ισχύ.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη χορήγηση όλων αυτών των χρημάτων και την τήρηση της συμφωνίας με την πολιτεία για την καταβολή πόρων 1% του ΑΕΠ ετησίως υπέρ του ΙΚΑ ώστε να προσέλθουν στον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών, ο προϋπολογισμός οφείλει στο ΙΚΑ το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και επιπλέον 1,1 δισ. από οφειλές προηγουμένων ετών. Στον ΟΓΑ η οφειλή φθάνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΝΑΤ τα 100 εκατ. ευρώ και στα υπόλοιπα Ταμεία τα 300 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης. Ακόμη, οφείλονται 50 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ στους ασφαλισμένους
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: