Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

30/9/07: Ψήφο εμπιστοσύνης με 152 «ναι» έλαβε η νέα κυβέρνηση

Με ψήφους 152 «υπέρ» από τους βουλευτές της ΝΔ και 148 «κατά» από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τα μεσάνυχτα της Κυριακής μετά τη λήξη της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι ο έλεγχος της κυβέρνησης δεν είναι απλά και μόνο δικαίωμα της αντιπολίτευσης, είναι δημοκρατική υποχρέωσή της, και καυστηρίασε αφορισμούς που, όπως είπε, διαπνέονται από ισοπεδωτικές αντιλήψεις, τοποθετήσεις που εκφράζουν συγκρουσιακές προθέσεις απέναντι σε κάθε αλλαγή, θέσεις έντονου λαϊκισμού.
«Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τη σκοπιμότητα ορισμένων εξάρσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν ότι είχαν κυβερνητικές ευθύνες. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να διαφύγουν από το κυβερνητικό παρελθόν τους και εκείνο της παράταξής τους. Αντιλαμβάνομαι, όμως, και κάτι ακόμη: Ότι κάποιοι δεν έλαβαν το μήνυμα της κοινωνίας. Οι πολίτες απαιτούν υπευθυνότητα από όλους. Και από την Κυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση. Από την Κυβέρνηση να δίνει λύσεις. Και από την Αντιπολίτευση να προτείνει λύσεις», είπε ο κ. Καραμανλής.
Ως προς την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, επισήμανε ότι μπορούσε να γίνει πιο νωρίς «αλλά δεν το κάναμε γιατί αποτελούσε δέσμευσή μας». Γίνεται τώρα που ο νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη, γίνεται στο ξεκίνημα της τετραετίας για να υπάρχει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο, χωρίς αιφνιδιασμούς και η απαιτούμενη αναλογικότητα και η αναγκαία κυβερνητική σταθερότητα, δήλωσε.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε ότι εκφράστηκαν προθέσεις στείρας άρνησης, προφάσεις φυγής από την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας. Θα προχωρήσουμε και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν στέκει καμία δικαιολογία όταν θυσιάζεται μείζονος σημασίας θεσμική διαδικασία στο βωμό σκοπιμοτήτων και μάλιστα εσωκομματικών σκοπιμοτήτων, σημείωσε.
Διατυπώσαμε στόχους, καταθέσαμε θέσεις, συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι είναι επιλογή και δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει τον κύκλο μεταρρυθμίσεων. Δίνουμε μάχη με την κερκόπορτα της διαφθοράς, είμαστε αποφασισμένοι για γενναίες αποφάσεις, είπε σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός.
Κανένας δεν μπορεί να ταυτίσει τις συντηρητικές επιλογές του με την πρόοδο, και κανείς δεν μπορεί να βαφτίζει πρόοδο τη στείρα άρνηση σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, το όχι δεν αποτελεί προοδευτική επιλογή, αλλά έκφραση βαρύτατου συντηρητισμού, είπε ο πρωθυπουργός για να ζητήσει κλείνοντας ψήφο ευθύνης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επικεντρώθηκε στην πάταξη της διαφθοράς, την προστασία της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και την ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Μετά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, συμβιβαστήκατε πλήρως με τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας. Εγκαταλείψατε τα μεγάλα λόγια για τη διαφθορά κι εσείς και οι υπουργοί σας» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου. «Για το μόνο που μίλησε συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής, ήταν ο εκλογικός νόμος. Εμείς προτάσσουμε την επιταγή να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα και τις υπερεξουσίες των ΜΜΕ».
«Θα υπερασπιστώ με συνέπεια, θα υπερασπιστούμε ως ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη της αυτονομίας της πολιτικής» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας μεταξύ άλλων μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων» και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, έλεγχο στο πολιτικό χρήμα και διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ακρόαση από τη Βουλή των ανώτατων δικαστικών, δύο αναγνώσεις στα νομοσχέδια, σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας. «Να βάλουμε τέρμα στη διαφθορά στη χώρα», τόνισε.
Σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «ένα είναι πια σίγουρο: Σχέδιο, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα για τη χώρα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν». Κάλεσε δε, τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει, εάν πρόκειται να αυξήσει το ΦΠΑ, αν θα εκπληρώσει το κράτος τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν θα επιμείνει στο «απαράδεκτο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου αντέδρασε έντονα σε σχόλιο από τα έδρανα λέγοντας ότι «θα κάνω και άλλα ζεϊμπέκικα, αν είναι να αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική, όπως έκανα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, γιατί εγώ είχα επιτυχία στην πολιτική αυτή» και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:
«Είστε καθηλωμένος στην καρέκλα της απάθειας και του ανήμπορου παρατηρητή στα εξωτερικά ζητήματα. Χάσατε μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες, εγκαταλείψατε τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα και μάλιστα από το CNN. Εμείς πετύχαμε τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία μετά το 1974, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς ν’ ανοίξει μύτη, δουλεύοντας με σχέδιο και προοπτική, χωρίς ανούσιες κορώνες -ο Κ.Παπούλιας, ο Θ.Πάγκαλος, ο Γ.Κρανιδιώτης κι εγώ προσωπικά».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μη αναφορά του ονόματος του κ. Κώστα Σημίτη ενόχλησε έντονα τον πρώην πρωθυπουργό.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Χρέος όλων μας είναι να εκφράσουμε τον άλλο δρόμο, να του δώσουμε ενωτική προγραμματική διέξοδο, προοπτική νίκης - και αυτό θα το πράξουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έδωσε έμφαση στο Ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας ως πρόσχημα το θέμα των ελλειμμάτων. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα να δώσουν, πρόσθεσε και κάλεσε τους εργαζομένους «να ξεσηκωθούν από τώρα και να θέσουν τα αιτήματα τους».
«Από το '50 και μετά ούτε το κράτος ούτε η εργοδοσία δεν κατέβαλαν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Και δεν είναι αιτία τα ελλείμματα αλλά πρόσχημα. Υπαρκτό πρόβλημα μεν αλλά πρόσχημα. Η ουσία είναι ότι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θέλουν να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία από τις εισφορές και να τις μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων», εκτίμησε η κα Παπαρήγα.
Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, χαρακτηρίζοντας «έωλα και πρόσχημα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης», καθώς και του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι το κέντρο του προβλήματος είναι ότι οι συνέπειες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κλείνοντας η κα Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να επιτεθεί προς τα εμπρός, διαφορετικά θα βρεθεί, όπως είπε, στο τοίχο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επικέντρωσε την ομιλία του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, καλώντας χαρακτηριστικά τον κ. Καραμανλή: «Απαντήστε κε πρωθυπουργέ τι θα κάνετε; Μήπως χρειάζεται να κάνουμε νέα προεκλογική εκστρατεία γιατί φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνετε τις 180 ψήφους».
Ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση γιατί είναι μειοψηφία», επιτέθηκε για τη μη γνωστοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και προέβλεψε «επίθεση στους νέους», με το ασφαλιστικό και με τους περιορισμούς στις προσλήψεις όσο και στις μητέρες και γυναίκες με την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας αλλά και στους φτωχούς.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΛΑΟΣ. «Έρχονται εδώ στη Βουλή και εκθειάζουν ως πρότυπο, όχι μόνο την δικτατορία του Μεταξά αλλά και τη Χούντα που οδήγησε στον Αττίλα και στη κατεχόμενη Κύπρο. Παρουσιάζονται εδώ στη Βουλή δυνάμεις πολιτικές, να λένε ότι ο Μεταξάς και η Χούντα είναι πρότυπο της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να προστατέψουμε τους νέους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Διαξιφισμοί ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΟΣ
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της ακρίβειας, επικαλέστηκε την «πολιτική Μεταξά να δημιουργήσει πάγκους που πωλούν οι αγρότες τα προϊόντα τους ώστε να εξαλειφθεί η εξάρτηση των αγροτών από τους μεσάζοντες», ζητώντας παράλληλα να χαριστούν τα αγροτικά χρέη, με το σκεπτικό ότι «αφού το μπόρεσε η Δικτατορία, το μπορεί και η Δημοκρατία».
Η κριτική του Αλ.Αλαβάνου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος απάντησε ότι «η δική μου συμμετοχή στο Κοινοβούλιο έβγαλε εκτός την ακροδεξιά, αλλά αν κάποιοι την επικαλούνται στο τέλος θα την κάνουν δημοφιλή».
«Όλοι έχουν δικαίωμα σε συμπλέγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αλλά ας μην αναμοχλεύουμε το στείρο χθες, γιατί όταν κάποιοι στη Δικτατορία πλούτιζαν εγώ ήμουν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης και συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος δεν επαίρεται ότι είναι ακροδεξιός, αλλά «άλλοι επαίρονται ότι είναι ακροαριστεροί».
«Είμαι υπέρ του διαλόγου, της σύνθεσης και της Δημοκρατίας και δεν επιτρέπω να χρησιμοποιεί κανείς ύβρεις και συκοφαντίες», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι «φασισμός είναι να μην σέβεται κανείς τις απόψεις του άλλου».
Στον κ. Καρατζαφέρη απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διότι -όπως είπε- επιτέθηκε στον κ. Αλαβάνο με αναντίστοιχες αναφορές. «Όταν κάποιοι απολάμβαναν τα καλά της Δικτατορίας, ο κ. Αλαβάνος επέλεξε να είναι στη Νομική και το Πολυτεχνείο» ανέφερε.

Οι «ειδήσεις» των υπουργών
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, το λόγο πήραν οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων. Δείτε αναλυτικά.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξήγγειλε υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση με επέκταση του ολοήμερου νηπιαγωγείου και ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο σχεδιασμός για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους εννέα μήνες υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με παράλληλη αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και αξιοποίηση των εφέδρων.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε πως «τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια, η ελληνική πραγματικότητα επιτάσσει ώστε η πολιτική για το περιβάλλον και για τα δημόσια έργα, να εκπονείται από το ίδιο υπουργείο». Πάντως, «προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε ο διαχωρισμός να γίνει σε 2-3 χρόνια ομαλά και χωρίς αρρυθμίες».
Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε την κατάργηση της διάταξης που απαγόρευε τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, λέγοντας ότι η διασπορά φημών και ψεύτικων δημοσκοπήσεων ήταν χειρότερη από τη δημοσίευση των πραγματικών.
Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για «ριζική επανίδρυση του ΕΣΥ» με προτεραιότητα στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για το οποίο θα υπάρξει το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει πριν τα Χριστούγεννα. Προανήγγειλε επίσης συγκρότηση Επιτροπής για τον έλεγχο των προμηθειών στα νοσοκομεία και για άμεσες προσλήψεις προσωπικού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: