Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

2/10/07: Συναγερμός στα ελληνικά σύνορα λόγω επιδημίας βρουκέλλωσης στη Βουλγαρία

Εντείνονται οι έλεγχοι από τους κτηνιάτρους στα σύνορα με τη Βουλγαρία, καθώς 24 άτομα στη γειτονική χώρα κόλλησαν από τα οικόσιτα ζώα τους βρουκέλλωση, μιας ασθένεια που μεταδίδεται από οικόσιτα ζώα.
Τα οχήματα που εισέρχονται στην Ελλάδα ψεκάζονται με απολυμαντικό, και οι αγρότες κλήθηκαν να κρατούν περιορισμένα τα ζώα τους όσο διαρκεί ο συναγερμός για τη ζωονόσο, ανακοίνωσε η κτηνιατρική υπηρεσία της Κομοτηνής.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα τέσσερα πρώτα ανθρώπινα περιστατικατά αναφέρθηκαν νωρίς το Σεπτέμβριο σε χωριό της νότιας Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια επιδημίας βρουκέλλωσης σε κοπάδι με πρόβατα και κατσίκες, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς μολύνθηκαν στη γειτονική πόλη Χαρμανλί, έπειτα από άμεση επαφή με άρρωστα αιγοπρόβατα.
Το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο μπορεί να διαπεράσει το άθικτο δέρμα και να προκαλέσει λοίμωξη, η οποία αντιμετωπίζεται με παρατεταμένη αγωγή με αντιβιοτικά. Προσβάλλει μια ποικιλία οικόσιτων ζώων, από τον σκύλο μέχρι την καμήλα μέχρι τον βίσονα, και σε σπάνιες περιπτώσεις μεταδίδεται και στον άνθρωπο.
Η ασθένεια δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί, καθώς τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με της γρίπης, και μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Δεν μεταδίδεται πάντως από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: