Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

2/10/07: «Φρένο» σε μετεκλογικές συνεργασίες θα θέτει ο νέος εκλογικός νόμος

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ...

Αύξηση του πριμ του πρώτου κόμματος από τις 40 στις 50 έδρες, αλλά και αποκλεισμό από την πριμοδότηση σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων αναμένεται να θέτει ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που μελετά το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο νέος εκλογικός νόμος, το προσχέδιο του οποίου είναι ήδη έτοιμο στο συρτάρι του πρωθυπουργού, αναφέρει με τρόπο ξεκάθαρο ότι ένα πλειοψηφικό κόμμα που τυχόν προκύψει από συνεργασία κομμάτων δεν παίρνει το πριμ εδρών του πρώτου κόμματος, εκτός κι αν συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που θα προσεγγίζει το 50%.
Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο του νέου εκλογικού νόμου είναι η αύξηση του πριμ του πρώτου κόμματος από τις 40 στις 50 έδρες. Οι εμπνευστές του νέου νόμου, που είναι οι κ.κ. Πρ.Παυλόπουλος και Β.Μεϊμαράκης, έχουν καταλήξει στο ότι το πριμ του πρώτου κόμματος πρέπει να αυξηθεί κατά δέκα βουλευτές, ώστε «η οποία κυβέρνηση θα εκλέγεται με την κοινωνική πλειοψηφία, να επιτελέσει το έργο της», όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσοπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε, μάλιστα, καμία αμφιβολία ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς ανέφερε με έμφαση ότι «εντός της πρώτης περιόδου της Βουλής τα πράγματα θα έχουν λήξει» -εν ολίγοις, το αργότερο έως τον ερχόμενο Μάιο το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
Κορυφαία κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο νόμος θα ψηφιστεί στη Βουλή χωρίς καμιά καθυστέρηση, ενδεχομένως μέσα στον Νοέμβριο και το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο λόγος της βιασύνης, σύμφωνα με τη Ρηγίλλης, είναι να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: