Επτά βασικούς άξονες για το σχέδιο ανασυγκρότησης όλων των πυρόπληκτων περιοχών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Tο σχέδιο, όπως είπε o πρωθυπουργός, ανταποκρίνεται σε δύο στόχους: στη γρήγορη κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών και οικονομικών αναγκών των πληγέντων και στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.
Το σχέδιο ανασυγκρότησης κινείται στους ακόλουθους άξονες:
1. Στέγαση, αποκατάσταση και αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων. Μετά την αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών βασικό μέλημα είναι η αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά στη στέγαση, εργαζόμαστε για την εφαρμογή ενός ταχύρυθμου προγράμματος κατασκευής των κατοικιών και των άλλων κτιρίων.
2. Αποκατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος. Συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους. Αλλού θα προστατευθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα γίνει αναδάσωση, ανάλογα με τις μελέτες.
3. Πολιτισμός, με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία. Άρχισαν ήδη από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του τοπίου, στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπίας. Στο χώρο αυτό θα κατασκευαστεί σύγχρονο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο.
4. Αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης. Αφορά τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.
5. Υποδομές. Μελέτη και εφαρμογή ενός πλέγματος υποδομών (οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.ά.) για την ταχύρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
6. Οικονομία. Δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα.
7. Τουρισμός. Κινήσεις υποστήριξης «στη βαριά βιομηχανία του τόπου μας», όπως είπε ο κ. Καραμανλής.
«Βασικό μέλημα όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια με συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, με σύστημα, με οργάνωση, να κάνουμε τους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ζωής τους να το ξαναβρούν, δεν είναι απλώς ένα ακόμα έργο της Πολιτείας. Είναι πρωτίστως υποχρέωση, καθήκον της Πολιτείας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ρωτήθηκε για το ύψος του ποσού το οποίο ζητά η ελληνική κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια στήριξης, αλλά είπε ότι αυτό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
H κα Χούμπνερ, από την πλευρά της δήλωσε πως εάν οι συνολικές ζημιές από τις φωτιές στη χώρα μας φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται, τότε το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα διαθέσει άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση 200 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να δοθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αργά το βράδυ φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα πετάξει το Σάββατο μαζί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα έχουν συνάντηση εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για πανικόβλητη προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αντιγράψει τις πρωτοβουλίες του Γ.παπανδρέου έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. ««Ο κ. Καραμανλής αντί να μιλά και να προσπαθεί να αντιγράψει τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, μιλώντας τώρα για σχέδιο ανασυγκρότησης ας φροντίσει να σβήσουν, έστω και αυτή την στιγμή, οι φωτιές που κατακαίνε τεράστιες περιοχές της χώρας μας και ας αφήσει τα σχέδια ανασυγκρότησης για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου που και θα ανακοινώσουν την Κυριακή στην Ηλεία, αλλά, το κυριότερο, θα αναλάβουν την ευθύνη να το εφαρμόσουν από τις 17 Σεπτεμβρίου και μετά», είπε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Γ.Ραγκούσης.
«Το σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα στην Πελοπόννησο, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται από γενικότητες που έχουν ως στόχο να κρύψουν την κύρια επιδίωξη: Να παραδώσει μεγάλες εκτάσεις γης στους κερδοσκόπους, και να ενισχύσει την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων, με κύρια κατεύθυνση τις επενδύσεις στον πολυτελή τουρισμό και να επιταχύνει τη συγκέντρωση και την αλλαγή χρήσης της γης» σχολίασε για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει σχέδια ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών χωρίς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Χωρίς να έχουν καταγραφεί οι ζημιές. Χωρίς να έχει υπάρξει διαβούλευση με τοπικούς φορείς. Χωρίς να μας λέει πόσο κοστίζει το σχέδιο. Χωρίς να μας λέει που θα βρει τα λεφτά. Δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές, τα μακρόπνοα σχέδια ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών εκπονούνται στο γόνατο, μέσα σε μια μέρα από δυο τρεις ανθρώπους, και εν συνεχεία εξαγγέλλονται στα κανάλια με διαγγέλματα, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Με ειδικό κοινοτικό καθεστώς η ανασυγκρότηση στην Ελλάδα
. Σε ό,τι αφορά το Γ΄ ΚΠΣ, η κυβέρνηση διεκδικεί την παράταση για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, δηλαδή για διεύρυνση του κανόνα ν+2 που επιβάλλει την εκταμίευση των κονδυλίων σε δύο χρόνια από τη συμβασιοποίηση του έργου. Στον κανονισμό που διέπει το Γ΄ ΚΠΣ, τον 1260/1999, έχει προβλεφθεί τέτοια δυνατότητα.
Το υπουργείο Οικονομίας έθεσε το θέμα στην αρμόδια επίτροπο Ντ. Χούμπνερ και προσανατολίζεται να κάνει χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων του κανονισμού, καθώς η πρώτη αντίδραση είναι θετική.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλει πέρυσι αίτημα παράτασης για την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ (από ν+2 σε ν+3), το οποίο ωστόσο δεν δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση οι κοινοτικοί πόροι θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο χρηματοδότησης του σχεδίου ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.
Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η αύξηση της δημόσιας δαπάνης για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα των πυρόπληκτων νομών έως το 80%, καθώς και αύξηση της προκαταβολής από 20% σε 80%.
Επιπλέον, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ, που θα οδηγήσει σε μια μεταφορά κονδυλίων ύψους 500 εκατ. ευρώ από έργα που καθυστερούν σε άλλα έργα που εμφανίζουν ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης σχεδιάζεται να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα πόροι προς τις πληγείσες περιοχές για τη χρηματοδότηση δικτύων που υπέστησαν ζημιές, αντιπλημμυρικών έργων, αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, προγραμμάτων κατάρτισης κ.λπ.
2. Σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων, σήμερα οι κανονισμοί (περιφερειακός χάρτης) θέτουν ως ανώτατο όριο το 60% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 40% για τις μεγάλες. Με τον επενδυτικό νόμο, στις περισσότερες από τις πυρόπληκτες περιοχές έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια.
Ωστόσο, οι κανονισμοί επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ζητήσουν ειδικό καθεστώς ενισχύσεων για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Σε αυτήν την περίπτωση η κρατική ενίσχυση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% της επένδυσης, όπως έγινε στην Αυστρία όταν επλήγη από πλημμύρες.
Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις αυτών των νομών σχεδιάζεται να απλουστευτούν οι διαδικασίες ένταξης στον επενδυτικό νόμο καθώς και να διευρυνθεί η λίστα με τις επενδύσεις που θεωρούνται επιλέξιμες και χρηματοδοτούνται.
3. Τέλος, ειδικά για τους αγρότες των περιοχών αυτών, εξετάζεται και η δυνατότητα άρσης των περιορισμών που τίθενται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική στις ποσοστώσεις και τα πλαφόν παραγωγής, ώστε να μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Δημοσίευση σχολίου