Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

8/8/07: δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

Τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ενέκρινε την Τετάρτη η Κυβερνητική Επιτροπή, με τη χορήγηση ετήσιου επιδόματος 1.000 ευρώ σε ανέργους και οικογένειες με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν αναμένεται να προσδιορίζονται με σαφή τρόπο ποιοι θα ενισχύονται από τα κονδύλια, ενώ το ύψος των πόρων που θα διατεθούν στο Ταμείο αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια το ποσό θα αυξηθεί σε 2 δισ. ευρώ περίπου.
Το μέτρο αυτό αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ενισχύει την κοινωνική συνοχή.
Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τελική μορφή του Ταμείου θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα ανακοινωθεί άλλωστε και η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης (μάλλον από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ) ύψους 600 ευρώ τον μήνα, που θα προέλθει από το άθροισμα της κατώτατης σύνταξης, που είναι 380 ευρώ τον μήνα στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), συν το ΕΚΑΣ, το οποίο σήμερα είναι 190 ευρώ τον μήνα και από το 2008 θα αυξηθεί στα 230 ευρώ.
Αντιπολίτευση και συνδικάτα τηρούν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της φτώχειας, καθώς, όπως λένε, το ποσό είναι πολύ μικρό, δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, ενώ αποκλείονται χιλιάδες συνταξιούχοι από το ΕΚΑΣ.
Τα στελέχη, μάλιστα, των συνδικάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που θα χάσουν το ΕΚΑΣ θα αγγίξει τις 300.000.
Στην Εθνική Σύνταξη θα συνυπολογίζεται και το ΕΚΑΣ και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκλειστούν από τη χορήγησή της οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: