Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

29-30/8/07: Χαμός με τα €3,000 των πυροπαθών

ΑΠΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΎΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΨΑΡΙ (ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ) ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ (ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)

Διευκρινιστική εγκύκλιο στέλνει στις τράπεζες του νομού Ηλείας το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παρατράγουδα με την είσπραξη των βοηθημάτων. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι σε περίπτωση αμφιβολιών, οι υπάλληλοι θα ζητούν πρόσθετα στοιχεία.
«Επειδή παρατηρήθηκαν φαινόμενα με ασυνείδητους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσα προφορική οδηγία σε όλες τις διοικήσεις των τραπεζών και αποστέλλω εγκύκλιο προς τις τράπεζες σχετικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.
Στα γκισέ για το βοήθημα των 3.000 ευρώ συνωστίζονται πολλοί ασυνείδητοι, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που όχι μόνο καταφέρνουν να πάρουν χρήματα, αλλά παρακωλύουν τη διαδικασία χορήγησης των βοηθημάτων στους πραγματικούς δικαιούχους σχηματίζοντας τεράστιες ουρές.
Ήδη στον Πύργο και την Αμαλιάδα συνελήφθησαν δεκαπέντε άτομα, προερχόμενα από άλλες περιοχές, γιατί προσήλθαν στις τράπεζες και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις για να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση. Οι πέντε από αυτούς είχαν προλάβει να εισπράξουν το βοήθημα. Συνολικά έχουν προσαχθεί 60 άτομα για απάτες με το βοήθημα.
Συνολικά, έως την Πέμπτη, πάνω από 20.000 πολίτες αποζημιώθηκαν και το ποσό που έχει δοθεί είναι 72,4 εκατ. ευρώ.
«Οφείλουμε να σεβαστούμε πρωτίστως τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν. Όποιος υπογράφει υπεύθυνη δήλωση με ψευδή στοιχεία θα υποστεί όλες τις συνέπειες του νόμου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος, σε ερώτηση αν θα οδηγηθούν στη φυλακή όσοι έχουν συλληφθεί, είπε πως θα γίνει ό,τι προβλέπεται από υπογραφή ψευδούς δηλώσεως, ενώ ευχήθηκε να παραμείνει μικρό το ποσοστό των συλληφθέντων.
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, έδωσε παραγγελία στους διευθύνοντες της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Ναυπλίου και Καλαμάτας να ενεργήσουν κατεπειγόντως προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή όχι ότι κάποιοι εισέπραξαν το επίδομα των 3.000 ευρώ χωρίς να το δικαιούνται.
Παράλληλα, ο κ. Σανιδάς ζητάει από τους Εισαγγελείς Εφετών να τους προσκομιστούν από τις τράπεζες αντίγραφα των αιτήσεων-δηλώσεων των πυροπλήκτων προκειμένου να ελέγξουν με τη βοήθεια των δημάρχων εάν όντως είναι πληγέντες από τις πυρκαγιές ή όχι.
Face control στις... τράπεζες
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των στοιχείων που δηλώνονται, μπορούν να απαιτούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο κατοικίας των αιτούντων τα οικονομικά βοηθήματα, όπως λογαριασμούς Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).
Επίσης, μπορούν να κρατούν για διασταύρωση τις υπογεγραμμένες αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις έως και τρεις ημέρες. Εάν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί είναι ειλικρινή, θα καταβάλλεται μετά από τριήμερο το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ ή το βοήθημα των 10.000 ευρώ. Εάν η δήλωση είναι ψευδής, θα ενεργοποιούνται αμέσως οι συνέπειες του νόμου με βάση και την αυτόφωρη διαδικασία.
Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα απαιτούν αυτά τα χρήματα που δίνονται ως ενίσχυση πρώτον να πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους και δεύτερο να δίνονται με πολιτισμένο και αξιοπρεπή τρόπο μακριά από ψηφοθηρικές αντιλήψεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και οι δικαιούχοι είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται τις δύο τελευταίες ημέρες το βοήθημα των 3.000 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ