Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

2/8/07: Αυξήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις στους συνταξιούχους Δημοσίου από την κυβέρνηση

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις», βάσει του οποίου ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνεται το επίδομα εξομάλυνσης που καταβάλλεται με τις πολιτικές συντάξεις του Δημοσίου, ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση των βασικών μισθών των εν ενεργεία υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου να προκύψει αύξηση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης. Επίσης, επανακαθορίζονται προς το ευνοϊκότερο οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο των λογοτεχνών -καλλιτεχνών, επιλύονται ασφαλιστικά ζητήματα του προσωπικού του ΤΥΔΚΥ, του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και άλλων ΝΠΔΔ.
Επιπλέον, διευρύνεται η βάση υπολογισμού της σύνταξης των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΕΠ των ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, καθώς και των πολιτικών υπαλλήλων που διετέλεσαν προϊστάμενοι οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου.
Οι σημαντικότερες δαπάνες επί του κρατικού προϋπολογισμού αφορούν την αναπροσαρμογή του επιδόματος εξομάλυνσης στους συνταξιούχους του Δημοσίου (30,5 εκ ευρώ) την ενσωμάτωση στο συντάξιμο μισθό του επιδόματος βιβλιοθήκης των εκπαιδευτικών ΑΕΙ-ΤΕΙ, του επιδόματος ειδικών συνθηκών των διπλωματικών υπαλλήλων και του επιδόματος θέσης ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων-προϊσταμένων οργανικών μονάδων (55,9 εκ ευρώ) και την έκτακτη παροχή στους δικαστικούς λειτουργούς (900 εκ ευρώ).
Το γεγονός ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που ευνοεί πολλές κατηγορίες συνταξιούχων του δημοσίου, έγινε ένα μόλις 24ώρο πριν να κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι, ισχυροποιεί την άποψη ότι οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.
Newsroom ΔΟΛ

Οι 30 + 1 κατηγορίες πολιτών που θα λάβουν bonus - συντάξεις
Βουλευτές, δικαστές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, βουλής και περιφερειών, ακόμη δε και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του Αθήνα 2004, περιλαμβάνονται στις 30 κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι ευνοούνται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου "Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις" το οποίοκατατέθηκε χθες στη βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Οι κατηγορίες όσων ευεργετούνται - και ενώ προβλέπεται αύξηση 4% των συντάξεων από 1.1.2007 συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται και ομάδες αναξιοπαθούντων πολιτών, είναι οι ακόλουθες:

1. Αναπροσαρμόζονται τα ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης, προκειμένου να προκύψει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου αύξηση της βασικής σύνταξης για το έτος 2007 κατά 4%. Ειδικότερα, προβλέπεται αναδρομική αναπροσαρμογή από 1.1.2007 του επιδόματος εξομάλυνσης, που διαμορφώνεται από 19 έως 105 ευρώ έναντι 19 - 85 ευρώ σήμερα, ανάλογα του ύψους της σύνταξης.

2. Προβλέπεται η προσαύξηση του επιδόματος εξομάλυνσης που καταβάλλεται με τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών (μέχρι βαθμού πρωτοδίκη κατά 50 ευρώ και άνω του βαθμού αυτού κατά 60 ευρώ) στο κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου Κράτους (μέχρι βαθμού δικαστικού αντιπροσώπου κατά 50 ευρώ και άνω του βαθμού αυτού κατά 60 ευρώ) σε μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (από 28 ευρώ για λέκτορα έως 48 ευρώ για Καθηγητή) σε μέλη επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ (από 18 ευρώ για καθηγητή εφαρμογών μέχρι 44 ευρώ καθηγητή) και για τους βουλευτές 133 ευρώ.

3. Το κατώτατο όριο σύνταξης ή βοηθήματος των συνταξιούχων και βοηθηματούχων του Δημοσίου καθορίζεται, χωρίς τον συνυπολογισμό του επιδόματος εξομάλυνσης καθώς και του τυχόν καταβαλλόμενου επιδόματος ανικανότητας, σε ποσοστό 37% του μηνιαίου βασικού μισθού του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου.

4. Θεσπίζεται ασφαλιστική δικλίδα ώστε να μην καταβληθεί, σε οριακές περιπτώσεις, μικρότερο ποσό επιδόματος εξομάλυνσης από αυτό που καταβάλλονταν την 31.12. 2006.

5. Τα ποσά των δευτερευουσών απολαβών που καταβάλλονται στους σιδηροδρομικούς συνταξιούχους και τα οποία προσαυξάνουν τη σύνταξή τους, αυξάνονται κατά 4%.

6. Διαφοροποιείται ο συντελεστής υπολογισμού της βασικής σύνταξης ανικανότητας που καταβάλλεται στους πολεμικούς συνταξιούχους, προκειμένου να προκύψει και για τα πρόσωπα αυτά αύξηση της σύνταξής τους, για το έτος 2007, κατά 4%.

7. Αλλάζει ο τρόπος συνταξιοδότησης των λογοτεχνών - καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, τίθεται όριο 20 απονεμόμενων συντάξεων κατ΄ έτος, μέσος όρος εισοδήματος 25.000 ευρώ ετησίως για τιμητική σύνταξη, χορήγηση και δεύτερης σύνταξης μέχρι 1.302 ευρώ και ορίζεται στα 772 ευρώ η μηνιαία σύνταξη.

8. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου της σύνταξης, αυτή μεταβιβάζεται μόνο στη χήρα σύζυγό του, εφόσον δεν λαμβάνει άλλη σύνταξη, ή δεν έχει εισόδημα μεγαλύτερο του κατωτάτου ορίου σύνταξης του Δημοσίου.

9. Το τακτικό προσωπικό του Ινστιτούτου Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών (Ι.Ω.Κ.Α.Ε) που αργότερα μετονομάστηκε σε "Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών" (Ε.Κ.Θ.Ε.) για να μην υπάρξει διάψευση των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών προσδοκιών του τακτικού προσωπικού του Ε.Κ.Θ.Ε. που υπηρετούσε κατά το χρόνο της ενοποίησης και ένταξης στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας καθώς και υγειονομικής περίθαλψης που είχε πριν την εν λόγω ενοποίηση.

10. Παρέχεται η δυνατότητα σε άγαμες θυγατέρες θανόντος συνταξιούχου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος από τη σύνταξή του λόγω του ότι συντρέχουν και άλλα πρόσωπα σε αυτή, να αναστέλλουν το μερίδιό τους προς όφελος των λοιπών συνδικαιούχων προσώπων, σε περίπτωση που το μερίδιο που δικαιούνται περιορίζεται επειδή έχουν και άλλα εισοδήματα.

11. Προβλέπεται ο συνυπολογισμός από 1ης Ιανουαρίου 2008, στον ισχύοντα συντάξιμο μισθό, διαφόρων επιδομάτων κατά κατηγορία υπαλλήλων και συγκεκριμένα:
α. το επίδομα πάγιας αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και Ε.Π. των Τ.Ε.Ι.
β. της πάγιας αποζημίωσης για τους διπλωματικούς υπαλλήλους και του επιδόματος θέσης ευθύνης για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους.

12. Επεκτείνονται οι διατάξεις προσαύξησης της σύνταξης των στρατιωτικών που διατελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας και σε κατηγορίες του πολιτικού προσωπικού των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης.

13. Αναπροσαρμόζονται, από 1-1-2008, οι συντάξεις των αναπήρων ειρηνικής περιόδου σε 90% που ανήκει σε ομοιόβαθμο στρατιωτικό που έχει υποστεί την ίδια ανικανότητα εξαιτίας της υπηρεσίας του σε πόλεμο ή σε οπλίτη που έχει υποστεί την ίδια μείωση της ικανότητας για εργασία εξαιτίας της υπηρεσίας του σε πόλεμο, αντίστοιχα, αντί του 85% που ισχύει σήμερα.

14. Επιτρέπεται η σύγχρονη καταβολή στη χήρα σύζυγο της εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξής της από το Δημόσιο και της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου της, εφόσον σε αυτή δεν υπάρχουν συνδικαιούχα τέκνα, με περιορισμό της μίας εκ των δύο συντάξεων, κατόπιν επιλογής της, κατά 75%.

15. Καθώς οι τακτικοί υπάλληλοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αναγνωρίζουν ως συντάξιμη την προϋπηρεσία τους στο ίδιο ή σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα κοινωφελούς χαρακτήρα, πριν τη δημοσιοποίηση των ιδρυμάτων αυτών και μικρός αριθμός υπαλλήλων των ανωτέρω δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων μετετάγη ή μετεφέρθη οικειοθελώς σε δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και σε άλλα ΝΠΔΔ, επήλθε ως αποτέλεσμα να απωλέσουν το ανωτέρω ευεργέτημα και να στερηθούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Πλέον, διατηρείται το εν λόγω ευεργέτημα και για τους ανωτέρω υπαλλήλους, ούτως ώστε η μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης να μη θίξει τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

16. Εξαιρούνται από την καταβολή εισφοράς για την αναγνώριση προϋπηρεσίας τους στην αλλοδαπή τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. που διορίσθηκαν προ της 1-10-1990, εφόσον έχουν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους στην αλλοδαπή με αποφάσεις των Επιτροπών του άρθρου 1 του ν.δ. 302/74 ή του άρθρου 4 του α.ν. 599/68, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από την ισχύ του ν. 2703/99.

17. Αναπροσαρμόζονται, από 1-1-2008, οι συντάξεις των αναπήρων αμάχου πληθυσμού σε 90% που ανήκει σε ομοιόβαθμο στρατιωτικό που έχει υποστεί την ίδια ανικανότητα εξαιτίας της υπηρεσίας του σε πόλεμο ή σε οπλίτη που έχει υποστεί την ίδια μείωση της ικανότητας για εργασία εξαιτίας της υπηρεσίας του σε πόλεμο, αντίστοιχα, αντί του 85% που ισχύει σήμερα.

18. Υπάγονται στις διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγηση βουλευτικής σύνταξης σε όσους έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια βουλευτείας και φέρουν τις αναπηρίες ή πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας.

19. Παρέχεται δικαίωμα επιλογής του προηγούμενου ασφαλιστικού καθεστώτος κύριας και επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και στους μετακλητούς γενικούς γραμματείς νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

20. Αυξάνεται από 1.1.2008 το ποσό που λαμβάνουν οι γονείς του άγαμου και χωρίς τέκνα υπαλλήλου ή στρατιωτικού, ο οποίος έχει πρωτοασφαλιστεί μετά την 1-1-1993, εφόσον αυτός πεθάνει στην υπηρεσία πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της, από 30 σε 100 χιλιάδες ευρώ.

21. Δικαίωμα σύνταξης Γενικού Γραμματέα αποκτούν και όσοι διετέλεσαν ή διατελούν επί Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων Γενικοί Γραμματείς Βουλής, Υπουργείων και Υπουργικού Συμβουλίου, Γενικοί Γραμματείς Προϊστάμενοι Γενικών Γραμματειών, Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών, καθώς και Γενικοί Γραμματείς ανεξάρτητων διεθνών Ιδρυμάτων και Οργανισμών στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα, εφόσον έχουν συμπληρώσει επταετή πλήρη συνεχή ή διακεκομμένη υπηρεσία στις θέσεις αυτές και δεκαπενταετή πραγματική δημόσια συντάξιμη υπηρεσία.

22. Δίνεται η δυνατότητα σε δημάρχους και σε προέδρους κοινοτήτων άνω των 2.000 κατοίκων, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, περιλαμβανομένων και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας ή είναι υπάλληλοι φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων, καθώς και στους αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, που έχουν επιλέξει αντί των αποδοχών της οργανικής τους θέσης την καταβολή των εξόδων παράστασης της θέσης που έχουν εκλεγεί, να διατηρήσουν το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς της προηγούμενης θέσης, τους, οπότε και όλη η θητεία τους ως αιρετών οργάνων λογίζεται ως πραγματική και συντάξιμη στη θέση από την οποία προέρχονται.

23. Αποκτούν δικαίωμα σύνταξης από το Δημόσιο τα μέλη εθνικών ομάδων ολυμπιακών αθλημάτων, εφόσον δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο, έχουν τουλάχιστον 10 συμμετοχές σε εθνικές ομάδες ολυμπιακών αθλημάτων, έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και είναι ανίκανοι κατά ποσοστό 67% και άνω.

24. Επεκτείνονται οι διατάξεις των άρθρων 9 έως και 15 του ν. 2592/1998 και στους υπαλλήλους που υπηρετούν στο European Patent Office καθώς και όσους υπαλλήλους των Συντονισμένων Οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ και ΔΕΕ) έχουν αποκτήσει ή αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των Συντονισμένων Οργανισμών, έτσι ώστε αν επιθυμούν, να μεταφέρουν βάσει των διατάξεων αυτών τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα από το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα σε αυτό των προαναφερόμενων Οργανισμών που τώρα υπηρετούν.

25. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καταβληθεί έκτακτη παροχή προς τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, του επίπονου και δυσχερούς τους έργου που απαιτεί πολύωρη, επίπονη και συνεχή απασχόληση αλλά και του ότι το ισχύον γι’ αυτούς μισθολόγιο θεσπίστηκε το 1997, έχει επιδοματικό χαρακτήρα και παραμένει ακόμη και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα. Η έκτακτη αυτή παροχή θα καταβληθεί τμηματικά σε διάρκεια μιας πενταετίας και θα υπολογιστεί με βάση το βασικό μισθό των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ύψους 4.072 ευρώ για το πρώτο και 3.994 ευρώ για τα λοιπά έτη και τους συντελεστές, τις προσαυξήσεις και τα χρονοεπιδόματα των μηνιαίων βασικών μισθών των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η έκτακτη αυτή παροχή θα φορολογηθεί αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 25% και δεν υπόκειται σε καμία άλλη κράτηση. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν και για τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι τυγχάνουν της αυτής μισθολογικής μεταχείρισης με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους για τον ίδιο δικαιολογητικό λόγο.

26. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ευδόκιμης αποχώρησης του προσωπικού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και στους εντεταλμένους συμβούλους του Δ.Σ.

27. Υπαγωγή του τακτικού προσωπικού του ΕΤΕΑΜ στο ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.

28. Χορηγείται βασικός μισθός εφέτη στον Ειρηνοδίκη Α που συμπληρώνει 24 χρόνια υπηρεσίας. Ετσι, ο βασικός μισθός του αυξάνει από 1.488 ευρώ στα 1.578 ευρώ με ανάλογη αναπροσαρμογή και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.

29. Επεκτείνεται το ευεργέτημα της θεμελίωσης πλήρους σύνταξης (80%) με τη συμπλήρωση 15ετούς υπηρεσίας σε υπαλλήλους που πάσχουν από διάχυτο γιγαντιαίο αιματολεμφαγγείωμα εφόσον έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%.

30. Χορηγείται πλήρες μέρισμα από ΜΤΠΥ σε τυφλούς, παραπληγικούς και άλλους αναπήρους που θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης με συμπλήρωση 15ετίας. 31. Αυξάνεται 4% από 1.1.2007 η προσαύξηση απολαβών σιδηροδρομικών που συνταξιοδοτούνται και διαμορφώνεται στα 105,99 -189 ευρώ (από 102,30 -182,60 ευρώ) και 270,96 ευρώ (από 261,80 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: