Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

26/8/07: Βαριά πληγωμένος από την καταστροφική πυρκαγιά ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας

Ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας βγήκε βαριά πληγωμένος από την καταστροφική πυρκαγιά, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δεν διατρέχει κίνδυνος και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλη η Ελλάδα είδαν την φωτιά να κατευθύνεται προς τον ιερό χώρο το Σάββατο, χωρίς όμως, όπως καταγγέλλουν, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατευθεί το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το «υπερσύγχρονο» σύστημα πυρασφάλειας δεν λειτούργησε όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή έφθασε πυροσβεστικό αεροσκάφος με τουλάχιστον μία ώρα καθυστέρηση.
Οι φλόγες απείλησαν άμεσα το Νέο Μουσείο, ενώ κάηκε μία πλευρά του αρχαίου Σταδίου. Στην περιοχή υπάρχει και ένα άλλο Μουσείο (Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων) το οποίο δεν απειλήθηκε από τις φλόγες.
Ο λόφος του Κρονίου που περιβάλει την Ιερή Αλτη και συνδιαμόρφωνε την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου κάηκε.
Ο υπουργός Πολιτισμού Γ.Βουλγαράκης ο οποίος αποδοκιμάστηκε για τις δηλώσεις του ότι «κάηκαν λίγα δέντρα» στο Κρόνιον Αλσος, ανασκεύασε εν μέρει και παραδέχθηκε το μέγεθος της καταστροφής.
«Η ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου υπέστη επίσης ζημιές. Το ρέμα Κλαδέου που είναι παραπόταμος του Αλφειού κάηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως, επίσης, ο Λόφος του Κρονίου κάηκε ολοσχερώς. Το Αλσος της Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο περιβάλλων χώρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας καταστράφηκαν. Επίσης, καταστράφηκαν κάποια πρανή κοντά στο Αρχαίο Στάδιο» είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Όμως, μέσα σε αυτή τη γενική καταστροφή απεφεύχθη το σημαντικό, δηλαδή δεν υπήρξαν ζημιές στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, δεν υπήρξαν ζημιές στα υπόλοιπα κτήρια, δεν υπήρξαν ζημιές και καταστροφή στο Στάδιο, ούτε στο αρχαία μνημεία που ήταν προτεραιότητα. Συνεπώς, ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας παραμένει ανέπαφος. Δεν υπήρξαν επίσης ζημιές στα κτήρια της Ακαδημίας που ανήκουν στη ΔΟΕ με εξαίρεση την φωτιά στο Αλσος» προσέθεσε.
«Η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου θα είναι άμεση» υποσχέθηκε.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί σώθηκε η Ολυμπία και το λέω για όλον τον κόσμο που έχει αυτή την ευαίσθητη σκέψη και τα αισθήματα για την Αρχαία Ολυμπία. Το Μουσείο, παλαιό και νέο, έμεινε αβλαβές» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας.
Newsroom ΔΟΛ