Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

30/8/07: Τα επτά μοιραία λάθη Πυροσβεστικής και Αρχών που οδήγησαν στον εφιάλτη (από ειδικό)

ΩΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

1. Η απουσία πεζοπόρων τμημάτων,
2. οι φωτιές που αφήνονταν να σιγοκαίνε για να αναζωπυρωθούν αργότερα,
3. χωριά που εκκενώθηκαν όπως όπως,
4. ο κόσμος που δεν κινητοποιήθηκε,
5. οι ανεκμετάλλευτοι δασεργάτες,
6. η ξεχασμένη μέθοδος της «φωτιάς κατά φωτιά» και
7. ο εφησυχασμός από τον μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων...

Τα επτά μοιραία λάθη της Πυροσβεστικής και των Αρχών που οδήγησαν στην πρωτοφανής κλίμακας καταστροφή στα πύρινα μέτωπα Πελοποννήσου και Εύβοιας καταγράφουν σε ρεπορτάζ τους Τα Νέα της Πέμπτης.

Ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος δασολόγος- ειδικός στις δασικές πυρκαγιές (ερευνητής εργαστηρίου δασικής προστασίας και πυρκαγιών του ΕΘΙΑΓΕ), λέει στα Νέα ότι μετά τις ρίψεις νερού των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων χρειαζόταν η επέμβαση επίγειων-πεζοπόρων δυνάμεων της πυροσβεστικής προκειμένου οι πυρκαγιές να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πυροσβεστικές δυνάμεις άφηναν να σιγοκαίνε μικρά τμήματα δάσους που δεν απειλούσαν σπίτια με χαρακτηριστική περίπτωση το δάσος του Καϊάφα στη Ζαχάρω. Έως και την Τετάρτη τα καμένα δέντρα κάπνιζαν και μετέφεραν τη φωτιά στα άκαυτα, έτσι χάνονταν και τα δέντρα που θα μπορούσαν να «ξαναζωντανέψουν» με τους σπόρους τους το δάσος.
Ως προς τα χωριά, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Δασολόγων Ελλάδος Νίκος Μπόκαρης, όσο και ο κ. Ξανθόπουλος, τονίζουν ότι δεν έπρεπε να εκκενωθούν όπως όπως. Χωριά και πολίτες θα είχαν σωθεί αν υπήρχε ένας στοιχειώδης συντονισμός.
Επίσης, ουδείς κινητοποίησε τους κατοίκους των χωριών που κάηκαν ή απειλήθηκαν από τις φλόγες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Όχι με κατάσβεση στην πρώτη γραμμή αλλά με άλλους τρόπους, τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος.
«Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθούν οι καταστροφές. Δεν υπήρχε ο παραμικρός σχεδιασμός. Κανένας δεν τους κινητοποίησε να καθαρίσουν ένα μέρος τους χωριού τους, έστω μία ζώνη 30-40 μέτρων προκειμένου να μην εξαπλωθεί η φωτιά» αναφέρει.
Βοήθεια θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι δασεργάτες, αλλά έμειναν ανεκμετάλλευτοι. Ξεχάστηκε, δε, η μέθοδος της «φωτιάς κατά φωτιάς», την οποία χρησιμοποίησε με επιτυχία η ομάδα των Κύπριων πυροσβεστών στην Ηλεία.
Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο μεγάλος αριθμών των εναέριων μέσων δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (μεγαλύτερος ο αριθμός τους φέτος με τη συνδρομή και μίσθωση αεροσκαφών ξένων χωρών) και ο εφησυχασμός λειτούργησε αρνητικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: