Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

6/8/07: Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας το πρόγραμμα προσωρινής διασύνδεσης και ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνέχεια του Πρωτόκολλου Ανταλλαγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφη στην Αγκυρα στις 19 Ιουλίου.
Με το πρωτόκολλο ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας, που τέθηκε πλέον σε ισχύ, γίνεται το πρώτο βήμα για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό. Τον Ιανουάριο του 2008 ολοκληρώνονται τα έργα διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας - Τουρκίας.Η έναρξη ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον εφικτή μετά την ολοκλήρωση από την ΔΕΗ της γραμμής 150KV και μήκους 4,2 χιλιομέτρων Διδυμοτείχου-Αμορίου.
Με την ολοκλήρωση της γραμμής ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας με την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα έως και 180MW κατά τον Αύγουστο, που θα εξάγεται αντίστοιχα από την Ελλάδα στην Τουρκία κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2008. Ο κ.Σιούφας δήλωσε ότι «η έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τον πρώτο σταθμό για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί σε οριστικό και μόνιμο τρόπο, στις 20 Ιανουαρίου 2008, με την λειτουργία της γραμμής 400 KV Φίλιπποι - Μπαμπαέσκι».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: