Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

2/8/07: Υπό κρίση και το διορθωμένο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού

Τα «Ματωμένα Χώματα», το κλασικό μυθιστόρημα της Διδούς Σωτηρίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα μοιράσει το υπουργείο Παιδείας στους μαθητές της Στ' Δημοτικού δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ως συνοδευτικό του αλλαγμένου βιβλίου Ιστορίας, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας ορισμένων αναφορών του για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, είπε συγκεκριμένα ότι η συγγραφική ομάδα του βιβλίου προέβη σε διορθώσεις, καθώς υπήρχαν «ιστορικά ατοπήματα και αβλεψίες».
Έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη φράση «συνωστισμός» των Ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης, απάντησε ότι αυτό έχει άλλάξει με τη φράση «Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε δραματικές συνθήκες. Επίσης, άλλαξε η φράση κυπριακό πρόβλημα σε κυπριακό ζήτημα και η φράση «διχοτόμηση της Κύπρου» σε «διαίρεση της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές περιλαμβάνουν τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών, τις οποίες η συγγραφική ομάδα αποδέχθηκε, ενώ επισήμανε ότι το βιβλίο θα τεθεί στην κρίση 200 δασκάλων από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν αρμοδίως τις κρίσεις και τις παρατηρήσεις τους.
«Ευελπιστούμε ότι η αποδοχή του εγχειριδίου από την εκπαιδευτική κοινότητα θα είναι θετική» είπε η υπουργός τονίζοντας ότι θα συνοδεύεται από το τετράδιο μαθητή, το βιβλίο του εκπαιδευτικού και το cd rom.
Τόνισε ακόμη ότι το νέο βιβλίο έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, γεγονός που εγγυάται το αποτέλεσμα.
Η κ. Γιαννάκου, αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών του υπουργείου Παιδείας, που «δεν προέβη σε βιαστικές διαδικασίες», διαβεβαίωσε ότι το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, όπως και όλα τα άλλα σχολικά εγχειρίδια, θα είναι στα σχολεία στην ώρα τους.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του σχετικά με τις διορθώσεις στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισημάνει «από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα για αλλαγές με ευθύνη της Πολιτείας και ακολουθώντας με ψυχραιμία, τη θεσμικά ορθή διαδικασία» και ταυτόχρονα είχε στηρίξει και στηρίζει σταθερά την άποψη των επιστημόνων-ιστορικών και το δικαίωμά τους να έχουν τον πρώτο λόγο στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων.
Εξέφρασε δε, την ικανοποίηση του κόμματός του για την εξέλιξη τις υπόθεσης, αφού προηγουμένως «καυτηρίασε» τις παλινωδίες της κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι αλλαγές στο βιβλίο Ιστορίας «δεν αλλάζουν το αντιπαιδαγωγικό και αντιδραστικό πλαίσιο του βιβλίου», ενώ χαρακτηρίζει τη διανομή του βιβλίου «Ματωμένα Χώματα» πυροτέχνημα. Προσθέτει ότι τα σχολικά βιβλία «αναπαράγουν στο έπακρο την αποσπασματικότητα, τη σύγχυση, το σχετικισμό, την ιδεολογική μεροληψία και καταστέλλουν τη δημιουργικότητα των μαθητών».
Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει ότι αποτελεί χρέος των καθηγητών να διδάξουν στους μαθητές «την ιστορική αλήθεια, απομονώνοντας ταυτόχρονα τις εθνικιστικές κραυγές».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι «διορθώσεις σε ένα διδακτικό βιβλίο θα μπορούσαν να γίνουν μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, το διάλογο των επιστημόνων, την ευθύνη των συγγραφέων, τις παρατηρήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κλπ».
«Αλλά» προσέθεσε, «αν ένα βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού χρειάζεται να έχει την έγκριση του πρωθυπουργού, είτε αυτός είναι της Δεξιάς είτε του Κέντρου είτε της Αριστεράς, αυτό φοβάμαι ότι δεν παραπέμπει ούτε σε ελευθερία, ούτε σε δημοκρατία. Παραπέμπει σε έλεγχο και σε ολοκληρωτισμό».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: