Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

2/8/07: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των συλλόγων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται οι υφιστάμενες οφειλές των ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ και Αθλητικών Σωματείων προς το Δημόσιο, την οποία κατέθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αγορές Χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις».
Ο κ. Ορφανός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε μεταξύ άλλων, τα εξής:«Η ρύθμιση αυτή είναι συνέχεια μιας διαδοχικής κίνησης, που ξεκίνησε το 2004 με το νόμο 3262, από την οποία προέκυψε ένα σύνολο μέτρων, τα οποία αφορούσαν: » Την αντιμετώπιση της βίας, την αντιμετώπιση του ντόπινγκ και την οικονομική εξυγίανση. Στο κομμάτι που αφορά την οικονομική, μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 5.598.497 ευρώ τα οποία ουσιαστικά, ήταν χαμένα. Την εποχή εκείνη από τις 66 επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ που είχαν οικονομικά προβλήματα, πάνω από 40 έπρεπε να διαλυθούν. » Η απόφαση μας ήταν να υπάρχει μια προσαρμογή. Και έτσι, έγινε η ρύθμιση η οποία και απέδωσε. Από τα στοιχεία που έχω από τις 28 ομάδες, που μπήκαν στη ρύθμιση, μόνο 4 απώλεσαν την ρύθμιση και μάλιστα τους τελευταίους μήνες. Όλες οι υπόλοιπες πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, επί τρία χρόνια. » Ερχόμαστε σήμερα λοιπόν και κάνουμε μία ρύθμιση, η οποία περιέχει καθαρά την έννοια του δικαίου. Δε χαρίζεται ούτε ένα ευρώ και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Όσα χρήματα ήταν να πληρώσουν θα τα πληρώσουν. Απλά, εμείς τι κάνουμε; Επειδή το πρόβλημα δεν είναι αντιμετωπίσιμο και το επόμενο βήμα ήταν αυτά τα χρήματα να χαθούν για το Ελληνικό Δημόσιο ενώ η προηγούμενη ρύθμιση μας έδειξε ότι εισπράττονται χρήματα, τους δίνουμε χρόνο. » Γι αυτό λοιπόν υπάρχουν οι 120 δόσεις για να μπορεί να είναι βατό για το μέγεθος της κάθε ομάδας το ποσό που θα εισπράττουν. Εκεί λοιπόν, το συνδέουμε με κάθε είδους χορηγία. Δηλαδή, προεισπράττει το δημόσιο, όταν ο συμβαλλόμενος είναι κακόπιστος. Αν περάσουν δύο μήνες και δεν έχει πληρώσει τη δόση του, τότε παρεμβαίνουμε και το δημόσιο προηγείται παντός τρίτου, στην είσπραξη. Αρα λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα εισπράξουμε τα χρήματα. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες. » Όταν λοιπόν δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και έχει σημασία το πότε, θα δημιουργηθεί ξανά χρέος, εμείς αφήνουμε ένα μέγιστο διάστημα τριών μηνών για τις τρέχουσες υποχρεώσεις και μετά βγαίνουν εκτός ρύθμισης. » Επίσης, βάζουμε το 15 % που πρέπει να πληρώσουν στα εθνικά στάδια, το ποσοστό που πρέπει να πάρουν οι αστυνομικοί για τη φύλαξη. Ότι υποχρεώσεις υπάρχουν τις βάζουμε μέσα για να πληρωθεί και να τηρηθεί η ρύθμιση. » Εάν δεν τηρήσουν την ρύθμιση για όλους αυτούς τους λόγους, τότε λέμε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μεταγραφές, στο οικονομικό μέρος. Διότι, ο νόμος 3479 στην παρ.12 του άρθρου 29, όταν ξεκαθάρισαν οι σχέσεις με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναφέρει ότι, οργάνωση και λειτουργία του ποδοσφαίρου ανήκουν στην ΕΠΟ.
» Όλα τα άλλα θέματα, νομιμότητας, οικονομικά, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, τα πάντα ανήκουν στο κράτος. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν κάποιον να μετέχει σε ένα πρωτάθλημα, την ίδια ώρα που έχει βγει αφερέγγυος σε αυτά που του προσέφερε το κράτος. Δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε παρεμβατικές συμπεριφορές κρατώντας τους, μέσα στη ρύθμιση. » Εκεί λοιπόν λέμε, πρόστιμο, οικονομικού χαρακτήρα πάντα. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία αθλητικού δικαιοδοτικού οργάνου και όλα τα υπόλοιπα. Αρα λοιπόν, δεν παρεμβαίνουμε ούτε στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, ούτε στην συμφωνία που έχουμε κάνει με την FIFA. Είναι προφανές ότι εμείς θα προστατέψουμε το Ελληνικό Δημόσιο, την έννοια του δικαίου και αυτά που η Βουλή θα ψηφίσει. » Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω, ένα συμπέρασμα, όπως ακριβώς είναι διατυπωμένο , σε αυτή την συγκεκριμένη σχέση:» Η απαγόρευση διενέργειας μεταγραφών με την συνακόλουθη κύρωση για κάθε παράβαση της, η απαγόρευση μεταβίβασης μετοχών και η απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα, καθώς και οι κυρώσεις στις διοργανώτριες αρχές που παραβιάζουν τις παραπάνω υποχρεώσεις, αποτελούν οικονομικές και όχι αθλητικές κυρώσεις, επιβαλλόμενες για οικονομικά και όχι αθλητικά παραπτώματα των υπαιτίων. Ως εκ τούτου, ούτε το «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ παραβιάζεται, ούτε τα «συμφωνημένα» με τη FIFA αθετούνται.» Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των ρυθμίσεων αυτών γίνεται εκ του πονηρού και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία αναστάτωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: