Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

2/8/07: Τη μελέτη διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού παρουσίασε ο Γ.Σουφλιάς

Την οριστική μελέτη διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας ότι το Ελληνικό κατατάσσεται στην κατηγορία των μεγαλύτερων αστικών πάρκων του κόσμου και ίσως είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το σχέδιο, από τα 6.500 στρέμματα της συνολικής έκτασης του Ελληνικού τα 5.900 στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου.
Ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε ότι θα υπογειοποιηθεί μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος, ώστε το πάρκο να ενιαιοποιηθεί με το παραλιακό μέτωπο.
Η κατασκευή και η συντήρηση του πάρκου θα αυτοχρηματοδοτηθεί με την εμπορική αξιοποίηση μέρους της συνολικής έκτασης που θα καλύψει 300 στρέμματα. Με το ποσό που θα εισπραχθεί, θα κατασκευαστεί και θα συντηρείται το πάρκο, ενώ θα υπάρξει αξιόλογο πλεόνασμα γα τη δημιουργία ενός «Ταμείου Πρασίνου», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση των κεντρικών και υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι με τα χρήματα αυτά και με μελετημένο σχέδιο μπορούν να κατεδαφιστούν πολυκατοικίες με αποζημιώσεις, ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και να διευρυνθούν πλατείες και δρόμοι σε διάφορες υποβαθμισμένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη.

Από το 2009 τα έργα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τα έργα για την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου μπορούν να ξεκινήσουν το 2009. Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του Οργανισμού που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί το πάρκο υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και επίσης να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς επί της οριστικής, αλλά και των επιμέρους μελετών. Η είσοδος στο πάρκο θα είναι ελεύθερη για τους πολίτες.
Η οριστική μελέτη διαμόρφωσης του πάρκου, εκτός του ότι καταγράφει συγκεκριμένα την τοποθέτηση των διαφόρων δραστηριοτήτων στο χώρο του και τη διαμόρφωση του εδάφους, αναφέρει ακόμα με λεπτομέρειες τι είδους φυτά πρέπει να φυτευτούν, πού θα φυτευτούν, πώς θα υδρεύονται, τι προβλέπεται για το φωτισμό του χώρου, για τους χώρους στάθμευσης, τη συγκοινωνία, τους χώρους περιπάτου, τα έργα υποδομής και για άλλα θέματα.
Στο πάρκο ενσωματώνεται η περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το μόνο που θα διατηρηθεί είναι το κτίριο του FΙR.

Οδική σύνδεση
Σε ό,τι αφορά τα έργα μεταφορικής υποδομής προβλέπονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
- Μετατόπιση και υπογειοποίηση μεγάλου τμήματος της Λ. Ποσειδώνος διαμέσου του χώρου του Ελληνικού και σε μέγιστη απόσταση 400 μ. από την υφιστάμενη αρτηρία, ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργική ενοποίηση του υπό διαμόρφωση χώρου με την παραλιακή ζώνη και τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.
- Προγραμματισμένη ανάπτυξη νέου οδικού συνδέσμου με χαρακτηριστικά ελεύθερης λεωφόρου μεταξύ της Λ. Ποσειδώνος και του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού μέσω της σήραγγας Υμηττού, που θα διέρχεται στο βόρειο όριο του πάρκου και θα υπογειοποιηθεί σε μεγάλο μήκος της ώστε να γίνεται ισόπεδα η σύνδεση του πάρκου με τις παρακείμενες περιοχές κατοικίας.
- Κατασκευή δύο σταθμών μετρό στη Λ. Βουλιαγμένης, στα δύο άκρα της περιοχής του Μητροπολιτικού Πάρκου. Οι σταθμοί θα παραδοθούν το 2009.
- Πιθανή επαναχάραξη της γραμμής τραμ στο βόρειο άκρο του πάρκου και επέκτασή της μέχρι το δίκτυο του μετρό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης.
Στο Ελληνικό το Μουσείο Γουλανδρή
Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Γουλανδρή να εγκατασταθεί μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο, κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Πέι.
Η σχετική πρόταση του υπουργού έγινε αποδεκτή θερμά από την πρόεδρο του Ιδρύματος Ελένη Αρβελέρ και τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Αντιπαράθεση Λοβέρδου - ΥΠΕΧΩΔΕ
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του κ. Σουφλιά, ο αρμόδιος για θέματα του ΥΠΕΧΩΔΕ τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε, ουσιαστικά, η ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο είναι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητο στην Αθήνα, μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της Πάρνηθας.
Επέκρινε δε, τον κ. Σουφλιά ότι κάνει λόγο για 300 στρέμματα που θα δοθούν για οικοδόμηση, ενώ στην πραγματικότητα, όπως είπε, πρόκειται για 1.000 στρέμματα, καθώς και για την απόκρυψη της παραχώρησης, ήδη, 2.300 στρεμμάτων στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα.
«Ο κ. Λοβέρδος, για να αποκομίζει δημοσιότητα, προχειρολογεί και κάνει δηλώσεις που υπηρετούν την άγνοια, το λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση. Συνεπώς, δεν έχει κανένα νόημα να του απαντήσουμε, μόνο του υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός που έγινε για το Ελληνικό, όταν το κόμμα του ήταν στην κυβέρνηση, προέβλεπε 1.000 στρέμματα για οικοδομική αξιοποίηση» σχολίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Δυστυχώς, ο κ. Σουφλιάς μετέβαλε το υπουργείο των έργων σε υπουργείο παραπειστικής προπαγάνδας και τεχνασμάτων» ανταπάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέρδος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: