Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

23/8/07: Ασφαλιστικό - προτάσεις Καραμανλή και απάντηση αντιπολίτευσης

Αλλαγή πολιτικής ατζέντας από τον Κ.Καραμανλή με δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό

Στην ανάγκη άμεσης προώθησης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλους τους τομείς αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος έκανε απολογισμό έργου, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του για το Ασφαλιστικό λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά θα δοθούν κίνητρα για παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν.
O πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις. Ο ίδιος παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ, οι οποίες είναι:
1. Λειτουργική οργανωτική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων.
2. Σταδιακή και κατόπιν διαλόγου ενοποίηση ταμείων και κλάδων στην κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και των ταμείων ασθενείας.
3. Αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, με παράλληλη ενεργοποίηση του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων που θεσπίστηκε με νόμο το 1990.
4. Αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που προσεγγίζει το 30% σε ορισμένα μεγάλα ταμεία.
5. Έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης.
6. Εξυγίανση των κλάδων ασθενείας
7. Θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης
8. Θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων
9. Εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
10. Μόνιμος μηχανισμός αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων.
11. Σύγκλιση μέσα σε 5 έως 7 χρόνια των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι με το πρόγραμμα του 2004 είχε δεσμευτεί για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, καθώς επίσης για αύξηση της προνοιακής σύνταξης του αγρότη στα 330 ευρώ ως το τέλος του 2008. «Οι αυξήσεις αυτές έχουν ήδη νομοθετηθεί, ισχύουν από τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώνονται στις αρχές του 2008, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε δεσμευτεί».
Για την Παιδεία επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με αιχμή το Αρθρο 16.
Παράλληλα, άσκησε κριτική «στις κυβερνήσεις του χθες» για την κατάσταση στην οικονομία, τη διαφθορά και τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση.
Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα όσα έπραξε η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια με έμφαση στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, τις συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον τουρισμό.
Επίσης, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς με αιχμή το παραδικαστικό κύκλωμα, τη μεταρρύθμιση του κράτους και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Αναφερόμενος στα σκάνδαλα επανέλαβε ότι όπου υπάρχουν σκιές, παρεμβαίνει άμεσα η Δικαιοσύνη.
Κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υποκρισία και άρνηση να αναγνωρίσει τα όσα άλλαξαν το τελευταίο διάστημα.
«Οι πολίτες ξέρουν. Οι πολίτες απορρίπτουν τις ύβρεις, τη στείρα αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις, τον λαϊκισμό. Απορρίπτουν την απραξία. Οι πολίτες επιλέγουν αλλαγές. Απορρίπτουν τη στασιμότητα και επιλέγουν μεταρρυθμίσεις. Απαιτούν συνεννόηση. Απαιτούν να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε και ν’ αλλάζουμε διαρκώς τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό είπαμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε μαζί να κάνουμε. Προχωρούμε, όλοι και όλες, στο δρόμο που οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο στόχο: Καλύτερη ζωή για όλους.»

Αμφίσημες διατυπώσεις «βλέπει» η αντιπολίτευση στις προτάσεις για το Ασφαλιστικό

«Ξαναζεσταμένο φαγητό» του 2004, χαρακτηρίζουν αντιπολίτευση και ΓΣΕΕ τις προτάσεις Καραμανλή για το ασφαλιστικό. Η ΝΔ μιλά σαν να μην κυβερνά επί τετραετίας, λένε χαρακτηρικά. Ακόμη, υπενθυμίζουν την επιδείνωση των προβλημάτων των Ταμείων τα τελευταία χρόνια και προειδοποιούν για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης που περιλαμβάνει «επιθετικές» κινήσεις, όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των εισφορών και μείωση των συντάξεων.
Ενδεικτικό του ότι υπάρχει δεύτερη ανάγνωση και «κρυφό» νόημα στα όσα είπε ο Κ.Καραμανλής, θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα για το πώς θα εξασφαλιστούν οι πόροι για την επίλυση του ασφαλιστικού.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Ραγκούσης εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «Ο κ. Καραμανλής μίλησε σήμερα για το ασφαλιστικό. Μίλησε όπως ακριβώς και το 2004, εξαγγέλλοντας ακριβώς τα ίδια σαν να μην κυβέρνησε από τότε η ΝΔ τη χώρα μας. Ως να μη γνωρίζει τη μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησής του στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ως να μη γνωρίζει ότι μέσα σε 3,5 χρόνια έφεραν τα πάνω κάτω στα οικονομικά των Ταμείων».
Ο κ. Ραγκούσης προσέθεσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του, παρέλαβαν το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας, το 2004 με ετήσιο πλεόνασμα 1,3 δισ ευρώ και κατάφεραν να το μετατρέψουν σε έλλειμμα, που για το 2007 θα ξεπεράσει το 1,5 δισ ευρώ» και επίσης «παρέλαβαν το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία στα 2,7 δις ευρώ για να το φθάσουν σήμερα στα 8 δισ ευρώ περίπου».Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ακόμη ότι «ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε στη σημερινή ομιλία του των ασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της περιόδου 1990- 1993. Είναι οι νόμοι εκείνοι που εάν δεν τους είχαμε αλλάξει οι κατώτερες συντάξεις θα ήταν 180 ευρώ από τα 470 ευρώ, που έχουν διαμορφωθεί με τις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι επικουρικές συντάξεις θα ήταν μέχρι 60% χαμηλότερες και οι συντάξεις για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι μητέρες ανηλίκων θα ήταν μέχρι 40% χαμηλότερες».Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε επίσης ότι «ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ, όμως, πέρα από τις τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο των ομολόγων που προσπαθούν να συγκαλύψουν, αποκρύπτουν και την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με αυτήν την πορεία και παρά τα όσα είπε σήμερα ο κ. Καραμανλής, η αφαίρεση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, θα ήταν μονόδρομος για τη ΝΔ εάν κατάφερνε ποτέ να κερδίσει τις εκλογές». Για το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο κ. Ραγκούσης, «υπάρχει ο άλλος δρόμος για τις λύσεις στο ασφαλιστικό, που περιγράφεται με σαφήνεια στο Πρόγραμμά μας. Είναι ο δρόμος της ενίσχυσης του συστήματος και της αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων του, μέσω της συνεπούς χρηματοδότησής του από την πλευρά του Κράτους, του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, της διασφάλισης των πόρων και της περιουσίας των Ταμείων».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά, σήμερα, χωρίς προτάσεις, με κινδυνολογίες και βουτιές στο παρελθόν, αποδεικνύει την ένδεια της πολιτικής του. Εμείς, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προχωράμε μετά τις εκλογές, σε ειλικρινή διάλογο ουσίας και θέσεων, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Για αντιλαϊκή επίθεση μιλά στη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ. «Οι αντιλαϊκές προθέσεις και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων αποδείχνονται τόσο από αυτά που είπε, όσο και από τη σιωπή του στις απαιτήσεις των βιομηχάνων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Και ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σιωπούν, επειδή συμφωνούν. Οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί τους αποκαλύπτονται στα προγράμματα και στις εξαγγελίες τους» αναφέρει το ΚΚΕ. «Η μερική σύνταξη που υποστήριξε ο πρωθυπουργός, σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ οι συντάξεις πείνας θα γίνουν πιο άθλιες με την ακρίβεια και τη φορολογία. Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους υπέρ του ΚΚΕ, πρέπει να τους απαντήσουν ότι ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- πλουτοκρατία είναι αυτοί που τους χρωστάνε» καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του Αλέκος Αλαβάνος στην τοποθέτησή του για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναμένεται -με βάση τα όσα πρεσβεύει ο ΣΥΝ και τις επανειλημμένες καταγγελίες του για την «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης- να επισημάνει οτι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει οτι το μετεκλογικό σχέδιο του είναι ήπιο. Ότι δεν σχεδιάζει δηλαδή αλλάγες, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η αύξηση των εισφορών.
Αλλωστε, όπως έχει τονίσει ο κ. Αλαβάνος πιστεύει οτι ένας από τους λόγους επίσπευσης των εκλογών είναι ακριβώς το να χρησιμοποιηθέι το εκλογικό αποτέλεσμα ως «λαϊκη εντολή» για επιθετικές αλλαγές και στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ακόμη ο κ. Αλαβάνος θα συνδέσει το γεγονός οτι ο Κ.Καραμανλής έσπευσε να τοποθετηθεί στο ζήτημα του ασφαλιστικού, επειδή θορυβήθηκε από την νέα τροπή που έχει πάρει το θέμα των ομολόγων, μετά την διαρροή σημείων του πορίσματος Ζορμπά.
Τέλος, ο κ. Αλαβάνος στην ομιλία του στα Γιάννενα αργότερα το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σχολιάσει κάθε μία από τις από τις 11 προτάσεις - μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ξεχωριστά και να ερμηνεύσει τι κρύβεται πίσω από τις προσεκτικές διατύπωσεις του Κ.Καραμανλή.
Για παράδειγμα «την παροχή κινήτρων για παραμονή στην αγορά εργασίας πέραν των ορίων συνταξιοδότησης» ο πρόεδρος του ΣΥΝ ερμηνεύει ως πρόθεση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει, το μοναδικό κίνητρο για να επιθυμεί κάποιος την παραμονή του στην εργασία είναι να μη του φτάνει η σύνταξή του για να ζήσει, ενώ εντελώς διαφορετική ερμηνεία δίνει και στη λέξη εξυγίανση που χρησιμοποίησε αρκέτές φορές ο πρωθυπουργός (εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, εξυγίανση των κλάδων ασθένειας, κτλ)
Τέλος, ο κ. Αλαβάνος αναμένεται να θυμίσει τα όσα έχουν διαρρεύσει για το τι υποστηρίζει -περί αναγκαίας αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, των εισφορών και μείωσης των συντάξεων- το πόρισμα Αναλυτή, πρόεδρος της επιτροπής στην οποία ανέθεσε η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή να δώσει λύσεις στο ασφαλιστικό ζήτημα.
Τέσσερα χρόνια το άφησαν στην τύχη του, λέει η ΓΣΕΕ
Σε δηλωσή του μετά τις εξαγγελιες του Καραμανλή για το ασφαλιστικο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υπενθύμισε τα πολλά κοινά σημεία των σημερινών δηλώσεων του πρωθυπουργού με αυτές που ο ίδιος είχε κάνει και για το ίδιο θέμα το Μάρτιο του 2004, χαρακτηρίζοντας τις όποιες διαφοροποιήσεις επουσιώδεις.
«Ακούσαμε τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, τις είχαμε ακούσει βέβαια κατ' επανάληψη -ξανά κατά την προεκλογική περίοδο, τον Μάρτιο του 2004. Επουσιώδεις οι διαφοροποιήσεις. Όμως στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν το ασφαλιστικό σύστημα αφέθηκε στην τύχη του και έτσι έχουμε σημάδια κατάρρευσης. Τα ελλείμματα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
Ακόμη ο κ. Παναγόπουλος, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες «γενικολογίες», αφήνοντας να εννοηθεί οτι εσκεμένα δεν ξεκαθαρίζει η ΝΔ το πώς θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την επίλυση του ασφαλιστικού.
«Η ιδιαίτερη αναφορά στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων γίνεται με τρόπο που δεν σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του συστήματος για αυτό και ανησυχούμε. Ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρειάζονται καινούργιοι πόροι και φόροι για το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτοί θα δοθούν από την Ανάπτυξη! Αυτές είναι γενικολογίες, που αν τις αφήσουμε να εξελιχθούν στη τύχη τους, κάποια στιγμή θα μας πουν ότι το σύστημα δεν έχει περιθώρια πόρων, και έτσι θα βρεθεί άλλοθι, ώστε να επί δράμουν επί των ορίων ηλικίας και του ύψους των συντάξεων» προειδοποίησε ο κ. Παναγόπουλος.
«Ως εκ τούτου η μοναδική δέσμευση που εξασφαλίζει τους εργαζόμενους, είναι ότι: το κράτος πρέπει να εκπληρώνει πλήρως τις νομοθετημένες οικονομικές υποχρεώσεις του και θα πρέπει απαραιτήτως να ενισχύσει την τριμερή χρηματοδότηση υπέρ του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ασφάλιση δε χρειάζεται περικοπές δικαιωμάτων, αλλά νέους, υγιείς πόρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητά τους» κατέληξε ο κ. Γ.Παναγόπουλος.

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Μέτρα για "εμπλοκή" ασφαλιστικών εταιρειών στην κοινωνική ασφάλιση

Την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην κοινωνική ασφάλιση, παράλληλα με την προώθηση της λεγόμενης Εθνικής Σύνταξης, σχεδιάζει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει της εκλογές.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο σύστημα εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία, μέσω ατομικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ειδικών προδιαγραφών (stakeholder pensions), κατάλληλα κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα