Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

30/8/07: Το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το όριο του 3% λόγω πυρκαγιών, εκτιμά η κυβέρνηση

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ...

Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές ίσως ασκήσουν πιέσεις στον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε υπέρβαση του ορίου 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
«Η βελτίωση που έχουμε επιτύχει στα δημόσια οικονομικά δεν διακυβεύεται», είπε ο υπουργός Οικονομίας. «Παρά τα προβλήματα στους δοκιμαζόμενους νομούς, τα οποία είναι μεγάλα, η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά».Ο κ. Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις πυρκαγιές είναι ελεγχόμενες. Στο πλαίσιο αυτό οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, πρόσθεσε, δεν οδηγούν σε υπέρβαση του ελλείμματος άνω του 3%.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι όλοι διαπιστώνουμε ότι ζούμε μια εθνική τραγωδία, με θύματα ανθρώπους και με ζημιές σε περιουσίες, στο περιβάλλον και στα δάση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, επεσήμανε, για την πρωτοφανή έκταση που είχαν οι πυρκαγιές.
Η κυβέρνηση, τόνισε, βοηθά απλόχερα για να σταθούν στα πόδια τους όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και να απαλύνουμε τον πόνο τους. Παράλληλα, καταρτίζεται σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πληγεισών περιοχών. Ήδη, το υπουργείο Οικονομίας έχει ξεκινήσει μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών, είπε ο υπουργός Οικονομίας.«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πυρκαγιές και η υποαπόδοση των εσόδων από φόρους μέχρι στιγμής δημιουργούν κινδύνους στο μέτωπο του προϋπολογισμού», είπε ο οικονομολόγος Πλάτων Μονοκρούσσος της EFG Eurobank στο Reuters.
Πιθανή η αύξηση ΦΠΑ
Οικονομολόγος που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε στο Reuters ότι είναι πιθανή η αύξηση του ΦΠΑ ή άλλων έμμεσων φόρων μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου ως αποτέλεσμα των ζημιών από τις πυρκαγιές και τα περιορισμένα έσοδα από την φορολογία.
Η πρώτη εκτίμηση της κυβέρνησης για το κόστος των πυρκαγιών είναι ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 0,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ή 1,2 δις ευρώ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας είπε την Τετάρτη στο Reuters ότι η Ελλάδα θα ζητήσει οικονομική ενίσχυση από το Tαμείο αλληλεγγύης της ΕΕ, που βοηθά στην ανασυγκρότηση των χωρών-μελών μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Είπε ότι η Ελλάδα πληροί τα προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ζημιές μιας χώρας από τις καταστροφές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 0,6% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή πάνω από 3 δις ευρώ και ότι η χώρα έχει ένα περιθώριο 0,6% πριν ξεπεράσει το όριο του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η επικεφαλής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές την Παρασκευή για να εκτιμήσει τις ζημιές.
Η οικονομία της Ελλάδας, με ΑΕΠ που ανέρχεται περίπου στα 200 δις ευρώ, επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο ρυθμός αυτός ενδέχεται να επιβραδυνθεί εξαιτίας των πυρκαγιών.
Οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου που επλήγησαν συμβάλλουν κατά 4,5% μόνο στο ΑΕΠ της Ελλάδας και κατά 11,7% στην αγροτική παραγωγή, είπε ο υπουργός Οικονομίας σε δήλωσή του.
S&P: Καμία αλλαγή
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναφέρει ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συνεχίζει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με τους ίδιους όρους που δανείζεται μέχρι σήμερα.
Αισιόδοξη η Alpha Bank
Συνηγορώντας στην άποψη αυτή, η Alpha Bank στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της εκτιμά οτι παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2007, η οικονομική δραστηριότητα δεν θα περιορισθεί αισθητά.Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, λόγω του μεγέθους των καταστροφών η πολιτεία φαίνεται να παρεμβαίνει άμεσα για ικανή οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών που επλήγησαν. Η ενίσχυση αφορά την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβιώσεώς τους, καθώς και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσκευών, αλλά και του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.Επίσης, θα ενισχυθεί η δραστηριότητα στον τομέα της ανοικοδόμησης των κατοικιών και των υποδομών, βάση και δράσεων συγχρηματοδοτούμενων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, το 2008 εκτιμάται ότι η συνολική επίπτωση στην οικονομία θα είναι θετική, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
«Μάταιη προσπάθεια καθησυχασμού»
Ο Π.Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε «Ο κ. Γ.Αλογοσκούφης ματαίως επιχειρεί να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό. Είναι βέβαιον ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, μετά τις εκλογές, μια νέα λιτότητα, η οποία θα γίνει ακόμα πιο σκληρή στο όνομα των 'υπέρογκων' δαπανών για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής». «Οι φωτιές, αφού έκαψαν δεκάδες συμπολίτες μας και τη μισή Ελλάδα, θα γίνουν άλλοθι, μετά τις εκλογές, για να καούν μισθοί και συντάξεις» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: