Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

2/8/07: Τίτλοι τέλους για την ιστορική καπνοβιομηχανία Κεράνης μετά από 81 χρόνια λειτουργίας

Οι τίτλοι του οριστικού τέλους έπεσαν αυτές τις ημέρες για την ιστορική καπνοβιομηχανία Κεράνης.
Με απόφαση-εξπρές του Εφετείου Πειραιά, που εκδόθηκε μέσα σε 12 ημέρες, η καπνοβιομηχανία τέθηκε υπό εκκαθάριση. Οι 145 εργαζόμενοι έχουν περάσει μια εξαιρετικά δύσκολη διετία, με πολλές κινητοποιήσεις, αφού ήταν απλήρωτοι και συνολικά τους οφείλονται μαζί με τις αποζημιώσεις πάνω από 8 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το «Έθνος», ο «Κεράνης» ήταν μια από τις παλαιότερες καπνοβιομηχανίες της χώρας.
Ιδρύθηκε το 1926 από τον Γεώργιο Α.Κεράνη και τον Σοφοκλή Φλέγκα. Είχαν προηγηθεί οι καπνοβιομηχανίες «Καρέλια» και «Παπαστράτος» το 1888 και 1913, αντίστοιχα.
Η επίσημη ονομασία της κατά την ίδρυσή της ήταν «ΕΘΝΟΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΕ» και σύμφωνα με τα αρχεία της από την ίδρυσή της μέχρι τώρα εργάστηκαν εκεί και συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 24.000 Πειραιώτες.
Ο «Κεράνης» γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με την κυκλοφορία των τσιγάρων μάρκας «Παλλάς». Αλλες γνωστές μάρκες τσιγάρων ήταν το «Εθνος» και το «Αρωμα».
Σε αυτές τις εποχές είχαν φτάσει να εργάζονται στην εταιρεία περίπου 2.500 εργαζόμενοι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η εταιρεία μετατράπηκε σε «Συμμετοχών» και επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων ήταν το εμπόριο ποτών, τροφίμων, ενώ είχε εξαγοράσει και τις ιχθυοκαλλιέργειες «Γαλαξίδι».
Το 1998 η εταιρεία «Κεράνης Συμμετοχών» πωλήθηκε. Το 2002 βρέθηκε σε «φθίνουσα τροχιά», αφού, όπως λένε κάποιοι, «παρότι αντλήθηκαν 17 δισ. δραχμές από το Χρηματιστήριο, δεν έγινε καμία παραγωγική επένδυση, εκτός από την αγορά του κτιρίου στη Χαλκίδα».
Με το οριστικό λουκέτο της εταιρείας χάνουν και τις μετοχές τους οι περίπου 27.000 μικρομέτοχοι, που είχαν επενδύσει σε αυτή μέσω του ΧΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: