Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

29/8/07: Πρόσθετα μέτρα για αύξηση των δημοσίων εσόδων θα χρειαστούν μετά τις εκλογές

Το κόστος των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σε συνδυασμό με τις δαπάνες για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, εκτοξεύει στα ύψη το έλλειμμα του προϋπολογισμού και απαιτεί τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων μετά τις εκλογές.
Οι τεράστιες αποζημιώσεις που απαιτούνται για τους πληγέντες και η ουσιαστική διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών λόγω των επερχόμενων εκλογών, εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό, καθώς δεν υπάρχουν αποθεματικά για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει «Το Βήμα», το κόστος των εκλογών, μόνο για το στήσιμο της κάλπης, πλησιάζει τα 120 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ.Φώλιας, οι ζημιές από τις πυρκαγιές θα ξεπεράσουν το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας.
«Φοβάμαι ότι οι συνολικές ζημιές θα είναι παραπάνω από 0,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας» είπε. «Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το έλλειμμα. Εάν δεν τελειώσει η καταστροφή δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση» προσέθεσε.
Σημαντικό πλήγμα στην ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού προκαλεί επίσης η -αναγκαία- αναστολή της καταβολής δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ στις πυρόπληκτες περιοχές.
Επίσης, αναμένεται δραστική μείωση των φορολογικών ελέγχων στην Πελοπόννησο (για ευνόητους λόγους) αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των εκλογών.
Ορισμένα μέτρα όπως η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ (σε 20% ή 21%) δεν θα πρέπει να αποκλείονται, καθώς το κόστος των πυρκαγιών έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της στο Ειδικό Ταμείο Αρωγής, στην αναδιανομή των πόρων του ΚΠΣ και στο Ταμείο Αλληλλεγύης της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ύψος της ετήσιας βοήθειας ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Από αυτό το ποσό δικαιούνται επίσης ενισχύσεις, λόγω των πυρκαγιών, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Την Παρασκευή στην Αθήνα η Ντανούτα Χούμπνερ
Η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ θα έρθει στην Ελλάδα την Παρασκευή για να αξιολογήσει την οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει η Ένωση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Η επίτροπος έρχεται να διαπιστώσει η ίδια την έκταση των καταστροφών. Οι Έλληνες θα πρέπει να ζητήσουν αρωγή από το ταμείο αλληλεγγύης. Είναι πολύ νωρίς για να πει κάνει το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί, αλλά θα είναι πιθανότατα υψηλό» δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος στο Reuters.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: