Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

21/8/07: Στον εισαγγελέα καλείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τη χρήση του τίτλου του

Για κατάθεση κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επειδή σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη έκανε χρήση του τίτλου «οικουμενικός».
Τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας της περιοχής Πέρα (Beyoglu) της Κωνσταντινούπολης είχε κάνει δεκτή μηνυτήρια αναφορά ενός βουλγαρικής καταγωγής Τούρκου πολίτη, σύμφωνα με την οποία ο κ. Βαρθολομαίος παραβίασε την πρόσφατη απόφαση του 4ου τμήματος του τουρκικού Εφετείου, που απαγορεύει στο Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο «οικουμενικό». Η μηνυτήρια αναφορά του ο αιτών επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου στο πρόσφατο Συνέδριο Ορθόδοξης Νεολαίας ότι το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό από τον 6ο αιώνα.
Στην ενέργεια της εισαγγελίας Πέρα αντέδρασε έντονα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που δήλωσε: «Εάν κάποιοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι με τέτοιες έωλες, προκλητικές και τελικά απαράδεκτες ενέργειες μπορούν να πλήξουν το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του πνευματικού ηγέτη τριακοσίων και πλέον εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο, ας τους είναι ξεκάθαρο ότι ματαιοπονούν. Ματαιοπονούν και εκτίθενται, εκθέτοντας διεθνώς και τη χώρα τους, που προσδοκά μία ευρωπαϊκή πορεία χωρίς εμπόδια όπως αυτά, που τέτοιες ενέργειες ορθώνουν».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: