Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

20/8/07: Για μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κύπρο κατηγορεί την Ελλάδα η Αγκυρα

Μας βρήκαν λίγο μπόσικους οι Τούρκοι και (επαν)εμφανίστηκαν!
Ρε παιδιά, αφήστε μας να κάνουμε τις εκλογές μπας και γελάσει λίγο το χειλάκι μας...
Τι να κάνουμε όμως που θυμούνται το Γενάρη του '96 με κρυφογελάκια.

Την παρέμβαση της Ουάσινγκτον ζητεί η Αγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα μεταφοράς αμερικανικού οπλισμού από την Ελλάδα στην Εθνική Φρουρά της Κύπρος.
Το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικό διάβημα, όταν στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε ψήφισμα κατά της Τουρκίας για τα αμερικανικής κατασκευής όπλα του κατοχικού στρατού. Προφανής στόχος είναι η αποτροπή της σχετικής συζήτησης στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες ότι διατηρεί πλέον στην Κύπρο αμερικανικό οπλισμό και φέρεται να διαμήνυσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι έχει αποσύρει από τη Μεγαλόνησο τα δικά της αμερικανικής προέλευσης όπλα. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η Αθήνα είναι εκείνη που εξακολουθεί να μεταφέρει μυστικά στην Εθνική Φρουρά αμερικανικό οπλισμό, παραβιάζοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις σχετικές απαγορεύσεις στους όρους πώλησής τους.
Η τουρκική πλευρά διαμαρτύρεται επειδή το θέμα ήλθε προς συζήτηση στην αμερικανική Βουλή και υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή βλάπτει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το θέμα, γνωστό εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, είχε τεθεί και πάλι το Σεπτέμβριο του 2004, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο. Ο τότε αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Έρελι είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «δεν ζητούν από την Ελλάδα να κάνει κάτι», αλλά υποστήριξε ότι «οι όροι των αδειών δεν έγιναν σεβαστοί». Η Αθήνα είχε επισημάνει τότε ότι «βασική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν πάντα ο σεβασμός της νομιμότητας» διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα μείνει ακάλυπτη. Από την πλευρά της η Λευκωσία είχε αναρωτηθεί «γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα ο τεράστιος οπλισμός, αμερικανικής κατασκευής, που διατηρεί ο Αττίλας στα κατεχόμενα».
Λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Έρελι είχε υποστηρίξει για τα αμερικανικά όπλα των κατοχικών δυνάμεων ότι η μεταφορά και παρουσία τους στην Κύπρο δεν είναι παράνομη εφ' όσον αυτά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: